Rezerva Federală (Fed) a Statelor Unite a anunţat joi o nouă politică, prin care va permite un nivel mai ridicat al inflaţiei decât în mod normal, pentru a susţine piaţa muncii şi economia în ansamblul ei, relatează CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Printr-o decizie descrisă de preşedintele Fed, Jerome Powell, drept ”o actualizare robustă” a politicii băncii centrale, conducerea instituţiei a căzut de acord asupra unei politici ”de ţintire a unei inflaţii medii”. Asta înseamnă că va permite ca inflaţia să se situeze pentru o perioadă de timp la un nivel ”moderat” peste ţinta de 2%, după perioade în care s-a aflat sub acest obiectiv.

Practic, decizia înseamnă că va fi mai puţin probabil ca Fed să crească dobânzile atunci când rata şomajului scade, atâta timp cât inflaţia nu va creşte. Oficialii Fed au considerat în mod tradiţional că şomajul scăzut conduce la un nivel periculos de ridicat al inflaţiei şi au luat măsuri din timp, pentru a preveni acest lucru.

Într-un discurs susţinut la reuniunea anuală a Fed de la Jackson Hole, Wyoming, organizată virtual, Powell a semnalat, prezentând şi documente referitoare la noua politică, îndepărtarea de la vechea gândire.

Powell a subliniat însă că Fed îi menţine opinia că un nivel al inflaţiei de 2% este ţinta potrivită pe termen lung.

Comitetul Federal pentru Piaţă Deschisă a aprobat în unanimitate schimbările.

Pe lângă schimbarea de viziune referitoare la inflaţie, Fed şi-a schimbat abordarea şi în privinţa pieţei muncii, aceasta urmând să se concentreze pe veniturile mici.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.