Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a declarat că există suficiente voturi ca moţiunea de cenzură, care va fi votată în plenul reunit de luni al Parlamentului, să treacă. El a precizat că şi fără aleşii UDMR, există numărul necesar pentru ca Guvernul Orban să pice. Acesta nu a exclus depunerea unei alte moţiune de cenzură din septembrie, pentru că este o altă sesiune parlamentară, întrebat dacă va fi o altă moţiune în cazul în care cea de acum nu trece de Legislativ.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„În acest moment sunt suficiente voturi ca moţiunea să treacă. Avem discuţii în continuare şi cu UDMR, dar şi fără UDMR avem suficiente voturi ca moţiunea să treacă. (...) Parlamentarii PSD, parlamentarii Pro România, ALDE şi parlamentarii de la Partidul Puterii Umaniste social-liberal au anunţat că vor vota moţiunea de cenzură”, a declarat Marcel Ciolacu, într-o conferinţă de presă susţinută joi, la finalul Consiliului Politic Naţional al PSD. 

Chestionat dacă PSD va depune o altă moţiune de cenzură în septembrie, dacă cea de acum nu trece, Ciolacu a răspuns: „Este posibil să mai depun o moţiune de cenzură deoarece este o altă sesiune parlamentară”.

Liderul social-democraţilor a acuzat că sunt date telefoanele parlamentarilor PSD pentru a îi convinge să treacă la PNL sau să nu voteze moţiunea. Ciolacu a adăugat că până acum niciun preşedinte al vreunei filiale a PSD nu a anunţat că vreun ales al partidului şi-a schimbat orientarea politică. 

„Nu e niciun anunţ de la niciun preşedinte de organizaţie, că vreun parlamentar şi-a schimbat orientarea politică. Avem informaţii că parlamentarii PSD sunt deja sunt sunaţi de celebrul domn secretar de stat Costel Barbu care îii invită pe parlamentari la Guvern să bea cafele. Îl anunţ că nu va reuşi pe ultima sută de metri să fure parlamentari de la PSD”, a completat Marcel Ciolacu. 

Întrebat ce îşi propune PSD să schimbe la guvernare, în cazul în care trece moţiunea de cenzură, Marcel Ciolacu a replicat: „Ţinând cont că mai sunt 3 luni până la alegeri, preşedintele României să înţeleagă necesitatea unui guvern care să organizeze imparţial alegerile. Avem un nume de premier. Sunt ferm convins că premierul pe care o să îl propune va avea şi libertatea de a îşi face lista de miniştrii. Nu (întrebat dacă a discutat la telefon cu preşedintele României – n.r.)”.

Birourile permanente reunite ale Parlamentului au decis că va fi un plen reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatulului luni, 31 august, de la ora 14.00, pentru a dezbate şi vota moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban.

Guvernul a sesizat la CCR un conflict juridic de natură constituţională între Executiv şi Parlament din cauza depunerii moţiunii de cenzură în perioada vacanţei parlamentare. Părţile implicate în conflict trebuie să transmită până la 1 septembrie punctele de vedere, urmând ca CCR să stabilească o zi pentru şedinţa în care vor fi susţinute opiniile.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.