Rusia a acuzat joi Statele Unite că se află la originea unei confruntări tensionate în Siria, în cursul căreia vehicule militare şi elicoptere ruseşti au încercuit blindate americane şi au cauzat răniţi în rândul militarilor americani, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Consiliul de Securitate Naţională (NSC) de la Casa Albă a anunţat într-un comunicat că un vehicul rus a lovit o blindată americană, ”rănind echipajul vehiculului”.

Ministrul rus al Apărării a publicat un comunicat în care dă asigurări că a avertizat în avans coaliţia internaţională împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI), condusă de Statele Unite, cu privire la deplsarea unei patrule a Poliţiei Militare ruse.

”În pofida acestui lucru, încălcând acordurile existente, militarii americani au încercat să blocheze patrula rusă”, acuză ministerul, adăugând că Poliţia Militară rusă a ”luat măsurile necesare” pentru a pune capăt incidentului şi pentru a-şi continua misiunea.

Şeful Statului Major rus Valeri Gherasimov a prezentat ”explicaţii complete” într-o convorbire la telefon cu generalul american Mark Milley, şeful Statului Major interarme american, precizează Moscova.

 ELICOPTERE RUSE ÎNCERACĂ SĂ BLOCHEZE BLINDATE AMERICANE

Înregistrări video postate pe Twitter, filmate aparent de martori şi ruşi înşişi, par să arate blindate şi elicoptere ruse încercând să blocheze vehicule americane, iar apoi obligându-le să părăsească zona, în nord-estul Siriei.

În imagini, vehiculele par să intre în coliziune, iar la un moment dat un elicopter rus zboară foare jos, în mod ameninţător, deasupra unor blindate americane.

Nici NSC şi nici Pentagonul nu au precizat numărul militarilor americani răniţi în coliziune sau gravitatea rănilor acestora.

Un purtător de cuvânt al NSC, John Ullyot, a declarat că vehiculele americane efectuau o misiune de patrulare în cadrul coaliţiei anti-Daesh.

El a precizat că patrula americană a plecat de la locul respectiv, pentru a dezamorsa situaţia şi a evita orice risc al unei confruntări armate directe.

”Acţiuni periculoase şi neprofesioniste ca acestea sunt o încălcare a protocoalelor de evitare a conflictelor stabilite de Statele Unite şi Rusia în decembrie 2019”, a subliniat el.

”Coaliţia (antijihadistă) şi Statele Unite nu caută confruntarea cu nicio forţă militară naţională, însă forţele americane îşi păstrează  în continuare dreptul şi obligaţia de a se apăra de acţiuni ostile”, a declarat John Ullyot.

Trupele americane şi ruse intră adesea în contact în Siria, însă confruntările sunt rare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.