Belarusul este necesar să lanseze urgent un dialog naţional cu societatea civilă, pentru a ieşi în mod paşnic din criza actuală, îndeamnă Consiliul Europei (CoE), subliniind că ”legitimitatea nu poate proveni din reprimare”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Secretara generală a organizaţiei paneuropene de apărarea drepturiloromului Marija Pejcinovic Buric, preşedintele Adunării Parlamentare (APCE) Rik Daems şi ministrul grec Miltiadis Varvitsiotis, a cărui ţară deţine preşedinţia CoE îndeamnă, într-un comunicat comun, autorităţile belaruse ”să angajeze de urgenţă un dialog naţional larg şi inclusiv”.

Acest dialog ”este necesar să garanteze o ieşire paşnică din criza actuală şi să deschidă uşa unor reforme necesare în beneficiul tuturor cetăţenilor belaruşi”, îndeamnă cei trei oficiali din cadrul organizaţiei cu sediul la Strasbourg.

Ei cer ”eliberarea imediată a tuturor manifestanţilor deţinuţi, oprirea tuturor relelor tratamente şi deschiderea unei anchete rapide şi transparente cu privire la actele de brutalitate ale forţelor de ordine”.

În altă declaraţie comună, vicepreşedintele Uniunii Europene (UE) Josep Borrell şi ministrul canadian de Externe François-Philippe Champagne subliniază ”obligaţiile internaţionale” ale Belarusului.

”În calitate de stat participant al Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), Belarusul s-a angajat să organizeze alegeri cu adevărat democratice şi să apere drepturile persoanei şi libertăţile fundamentale”, afirmă ei.

Josep Borrell şi François-Philippe Champagne anunţă că susţin propunerea de mediere a preşedinţiei OSCE, printr-o vizită a Guvernului belarus. ”Îndemnăm autorităţile belaruse să accepte această propunere fără întârziere”, afirmă ei.

Belarusul, care se confruntă cu o contestare fără precedent a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere din 1994, nu este încă membru cu drepturi depline al CoE, din care fac parte 47 de ţări, inclusiv Rusia şi Ucraina, însă Minskul a semnat şi ratificat de-a lungul timpului 12 tratate şi protocoale ale organizaţiei.

”Dorim cu toţii ca într-o zi Belarusul să adere la familia noastră europeană de valori comune şi să devină un membru cu drepturi depline al CoE”, care se declară ”pregătit să coopereze” cu această fostă republică sovietică în vederea ”contribuirii la apropierea legslaţiei belaruse de normele democratice europene”, subliniază reprezentanţii CoE.

NATO REFUZĂ SĂ FIE UN PRETEXT AL JUSTIFICĂRII REPRESIUNII

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a avertizat miercuri Minskul cu privire la orice încercare de instrumentalizare a unei pretinse consolidări a forţelor Alianţei Nord-Atlantice în regiune, în vederea justificării represimării manifestanţilor.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a anunţat duminică faptul că a constat o ”acţiuni importante ale forţelor NATO în imediata apropiere” a frontierelor belaruse, pe teritoriul Poloniei şi Lituaniei.

Această acuzaţie a fost dezminţită imediat, iar NATO respinge din nou aceste acuzaţii prin Stoltenberg.

”Observăm tenative de a folosi NATO ca pretext împotriva manifestanţilor şi opozanţilor politici din Belarus. Or acest lucru este total fals, pentru că nu există nicio consolidare a NATO în regiune”, a declarat fostul premier norvegian la o reuniune a miniştrilor Apărării UE la Berlin.

”Orice tentativă a regimului de la Minsk de a deturna atenţia de la problemele sale interne punând în discuţie străinătatea cu scopul de a da un pretext în vederea folosirii violenţei împotriva propriului popor este inacceptabilă şi nejustificată”, a denunţat Stoltenberg .

Aleksandr Lukaşenko a acuzat că manifestaţiile sunt ”teleghidate” din străinătate şi a ameninţat că nu va lăsa ţara să fie ”făcută bucăţi”.

În urma alegerilor prezidenţiale controversate de la 9 august, opoizanţii săi manifestează şi-i cer demisia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.