Cancelarul german Angela Merkel a cerut luni Rusiei să investigheze suspiciunile de otrăvire a opozantului Kremlinului Alexei Navalni şi să îi tragă la răspundere pe cei responsabili, după ce medicii au găsit indicii ale unei substanţe toxice în organismul acestuia, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Lui Navalni, un critic al preşedintelui Vladimir Putin, i s-a făcut rău într-un avion în Rusia, săptămâna trecută, a fost tratat într-un spital din Siberia, iar sâmbătă a fost transportat în Germania pentru tratament.

Kremlinul a anunţat că nu este clar ce a provocat îmbolnăvirea lui Navalni şi că testele iniţiale nu au arătat că a fost otrăvit, aşa cum acuză apropiaţii acestuia.

Medicii germani care îl tratează pe Navalni la un spital din Berlin au anunţat luni că analizele medicale au indicat că a fost otrăvit.

”În lumina rolului proeminent jucat de Navalni în opoziţia politică din Rusia, autorităţile sunt solicitate să investigheze urgent aceast crimă, în detaliu, şi să o facă în totală transparenţă”, a afirmat Merkel într-un comunicat comun cu ministrul de Externe Heiko Maas.

”Cei responsabili trebuie identificaţi şi traşi la răspundere”, a adăugat Merkel.

Spitalul Charite din Berlin a anunţat că o echipă de medici l-a examinat în detaliu pe Navalni, după sosirea acestuia.

”Dovezile clinice indică otrăvirea cu o substanţă din grupa inhibitorilor de colinesterază”, a anunţat spitalul într-un comunicat.

”Substanţa exactă nu este cunoscută, fiind iniţiată o nouă serie de teste cuprinzătoare”, au mai explicat  medicii.

Navalni a fost un opozant incomod pentru Kremlin de peste 10 ani, expunând ceea ce el a afirmat că este corupţia la nivel înalt şi mobilizând protestatari tineri. El a fost reţinut în mai multe rânduri pentru organizarea de adunări publice şi demonstraţii şi dat în judecată din cauza investigaţiilor sale de corupţie. Lui Navalni i s-a interzis să candideze în alegerile prezidenţiale din 2018.

Guvernul german a anunţat anterior că Nvalni este păzit în spital din cauza îngrijorărilor pentru siguranţa sa.

Rusia nu a reacţionat imediat la declaraţiile germane.

Incidentul ar putea tensiona şi mai mult relaţiile deja dificile dintre Rusia şi vecinii săi din Europa şi NATO, care au acuzat-o în trecut că a organizat atacuri împotriva unor dizidenţi din Europa, acuzaţii respinse de Rusia.

Medicii germani au afirmat luni că Navalni este tratat la terapie intensivă şi că rămâne în comă indusă. El se află în stare gravă, dar în prezent nu este în pericol de moarte. Prognosticul său este incert, iar efectele pe termen lung, inclusiv neurologice, nu pot fi excluse.

Inhibitorii de colinesterază sunt un grup de compuşi chimici utilizaţi în produse de la arme chimice şi pesticide şi până la medicamente destinate atenuării simtomelor pentru  Alzheimer şi alte tipuri de demenţă.

Gazele paralizante şi aşa-numita grupă de chimicale ”Novicioc” sunt la rândul lor inhibitori de colinesterază.

Spitalul din Berlin a precizat că Navalni este tratat cu antidotul atropină. Este acelaşi medicament utilizat de medicii britanici pentru tratarea lui Serghei Skripal, fost agent dublu rus şi pe fiica acestuia Iulia, care au fost otrăviţi cu un agent neurologic, în 2018, la Salisbury, Anglia.

Kremlinul a negat în repetate rânduri implicarea în acel caz şi în alte incidente de acest fel, numit acuzaţiile ca fiind provocări anti-ruseşti.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.