Mai mult de 100.000 de persoane au fost forţate să-şi părăsească domiciliul în California, din cauza unora dintre cele mai grave incendii din istoria sa, unde zone întregi au fost cuprinse vineri de nori groşi de fum, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Incendiile, declanşate de zeci de mii fulgere, alimentate de caniculă şi de umiditatea scăzută, au provocat deja moartea a cinci persoane, potrivit autorităţilor locale. 

Flăcările au mistuit aproape 90.000 de hectare. Au fost ameninţate viile din comitatul Napa şi Sonoma, deja expuse la astfel de incendii în anii trecuţi. 

Riscul de infecţie cu noul coronavirus a determinat 119.000 de persoane să-şi găsească refugiu în parcări sau pe plaje, în loc să meargă în centrele de cazare oferite de autorităţi. 

În oraşul de coastă Santa Cruz, autorităţile le-au cerut turiştilor să-şi părăsească hotelurile. 

California a înregistrat duminică a treia cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată: 54,4 grade Celsius în Valea Morţii. 

În total, mai mult de 312.000 de hectare au fost distruse în California de la începutul acestui episod, în principal în zonele nelocuite. Aceste incendii, care aveau loc de obicei între august şi noiembrie, au devenit frecvente şi mai importante în California în ultimii ani în special din cauza schimbărilor climatice. 

Cel mai grav incendiu din istoria Californiei, Camp Fire, a avut loc în noiembrie 2018, în nordul statului. Atunci au murit 86 de persoane. 

Fumul gros a dus la alerte de poluare, în special în San Francisco. Serviciile meteorologice americane se aşteaptă ca ceaţa să persiste cel puţin "pe termen scurt". 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.