Purtătorul de cuvânt al PSD Lucian Romaşcanu a declarat că, în prezent, sunt negocieri cu toate grupurile parlamentare pentru moţiunea de cenzură, iar marţi cel mai probabil va fi anunţată data votului pentru moţiune. El a adăugat că PSD îşi doresc ca votul să aibă loc cât mai repede cu putinţă

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Legat de moţiune, există în acest moment negocieri cu toate grupurile parlamentare şi marţi cel mai probabil vom anunţa data la care se va vota această moţiune. Ne dorim ca votul să aibă loc cât mai repede cu putinţă. Va exista un CEx cu noua denumire validată de Congres a acestui organ de conducere al PSD, marţi sau cel târziu miercuri, care va decide, în numele noii conducer,i care va fi acţiunea politică a PSD, respectiv data votului. Se poate face vot până la sfârşitul săptămânii. Este după trei zile după citire. După trei zile după citire e şi săptămâna viitoare. În acelaşi timp juriştii partidului vor analiza să-i spunem această contestaţia la CCR, cu aceste argumente nu foarte serioase. Procedura parlamentară merge indiferent de contestaţia la Curte. Dar vom vedea ce este scris în această constestaţie, cu atenţie, şi vedem dacă trebuie să gestionăm procedura în funcţie de ce scrie acolo”, a afirmat Lucian Romaşcanu după CEx al PSD de vineri. 

Întrebat ce se va întâmpla dacă Curtea Constituţională se va pronunţa în favoarea contestaţiei, Lucian Romaşcanu a răspuns: „Întotdeauna CCR decide pentru viitor. Deci actul împlinit rămâne aşa cum a fost el împlinit. Guvernul va fi demis (dacă moţiunea de cenzură va trece - n.r.). Orice demers de asemenea tip pentru viitor nu se va mai putea face pentru că este în conflict cu Constituţia. Dacă s-a făcut până la o decizie a Curţii, ea nu se poate schimba, deoarece Curtea decide pentru viitor”.

El a adăugat că este ruşinos modul în care PNL înţelege rolul Parlamentului şi al instituţiilor statului, referindu-se la contestaţia făcută la CCR de către Guvern. 

„O să vă citesc doar două rânduri din scrisoarea de înaintare, din motivarea PNL la contestaţia la CCR a depunerii moţiunii. Este punctul 4, încălcarea principiului stabilităţii activităţii Guvernului. În viuziunea PNL, Parlamentul nu poate adopta moţiuni de cenzură pentru că interferează cu stabilitatea Guvernului. Asta e o noutate şi ar fi de râs dacă nu ar fi de plâns modul în care înţelege PNL parlamentul suveran. Modul cum vede PNL a se agăţa de putere e ruşinoş”, a completat Romaşcanu. 

Acesta a făcut referire şi la afirmaţiile senatorul Pro România Adrian Ţuţuianu care a spus că moţiunea de cenzură depusă în această perioadă de PSD are probleme de constituţionalitate.

„Domnul Ţuţuianu a devenit brusc analitic şi a făcut nişte declaraţii care voin în conflict cu cele ale domnului Victor Ponta. Sperăm să voteze Pro România această moţiune, aşa cum au anunţat în nenumărate rânduri”, a conchis Romaşcanu. 

Curtea Constituţională a stabilit ca până la 1 septembrie părţile implicate în conflictul juridic între Guvern şi Parlament, sesizat de Executiv din cauza depunerii moţiunii de cenzură în vacanţa parlamentară, să trimită punctele de vedere. Termenul şedinţei în care vor fi susţinute opiniile la CCR va fi decis la o dată ulterioară, arată anunţul instituţiei.

Guvernul a depus vineri, la Curtea Constituţională, sesizarea referitoare la existenţa unui conflict juridic de natură constituţională Guvern-Parlament în legătură cu moţiunea de cenzură iniţiată de PSD şi prezentată deja în Parlament în urmă cu o zi.

Şeful Cancelariei premierului Ionel Dancă a cerut PSD să aştepte decizia Curţii înainte de a stabili data votului la moţiune.

Guvernul reclamă, în sesizare, depunerea moţiunii de cenzură în perioada dintre sesiunile ordinare ale Parlamentului, cât şi convocarea unei sesiuni extraordinare având ca obiect numai prezentarea moţiunii de cenzură, precum şi încălcarea Constituţiei prin fragmentarea procedurii moţiunii de cenzură în mai multe sesiuni parlamentare.

Senatorul Pro România Adrian Ţuţuianu a afirmat la RFI că moţiunea de cenzură a PSD are probleme de constituţionalitate, în opinia sa, deoarece ea nu poate fi promovată decât într-o sesiune ordinară a Legislativului. Acesta a adăugat că Pro România va vota moţiunea, însă acuză un blat între PSD şi PNL.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.