Uniunea Europeană a făcut apel, vineri, la conducerea statului Belarus să renunţe la acuzaţiile penale aduse săptămâna aceasta unei grupări de opoziţie, potrivit Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Nabila Massrali, purtător de cuvânt al UE pe probleme de politică externă şi securitate, a transmis într-un comunicat: „Ne aşteptăm ca autorităţile bieloruse să stopeze cazul penal şi, în schimb, să se angajeze într-un dialog pentru a face paşi spre o soluţionare paşnică a crizei actuale”.

„Consiliul de Coordonare, alcătuit din reprezentanţi ai societăţii bieloruse, a cerut autorităţilor un dialog, iar autorităţile au răspuns cu deschiderea unui proces penal. Acţionând astfel, autorităţile statale din Belarus s-au întors din nou la intimidare bazată pe motive politice”.

Miercuri, UE a decis să nu recunoască rezultatul alegerilor prezidenţiale care au avut loc în Belarus pe 9 august, în urma cărora Alexandr Lukaşenko a obţinut al şaselea mandat cu aproximativ 80% din voturi. În aceeaşi zi, preşedintele a ordonat Guvernului să împiedice protestele din Belarus şi să consolideze frontierele.

Alexandr Lukaşenko, liderul ţării din 1994, face eforturi pentru a-şi menţine funcţia în ciuda protestelor masive care au loc de mai multe săptămâni. El neagă că a manipulat alegerile din 9 august.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.