Alpinistul Alex Găvan a dezvăluit publicului, într-un spectacol lectură intitulat ”Noaptea cea mai lungă”, experienţa trăită în aprilie 2013, după ascensiunea fără oxigen suplimentar pe Shisha Pangma, când a reuşit să supravieţuiască unei nopţi la aproape 8.000 de metri, pe viscol, şi când s-a gândit că nu va rezista şi că nu va mai vedea următorul răsărit. Un personaj imaginar, Francezul, pe care simţea că trebuie să-l protejeze, i-a oferit motivaţia pentru a rămâne în viaţă. Pentru Alex Găvan, ceea ce s-a întâmplat pe scenă a fost un insight către sufletul său, pentru regizoarea spectacolului, Chris Simion, obiectivul a fost întâlnirea cu Omul Alex Găvan şi o ocazie ca experienţa acestuia să devină ”o călăuză pentru interiorul fiecăruia”, iar pentru public, o experienţă intensă, care a topit inimi, şi un dar.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Alex Găvan urcase vârful Shisha Pangma cu câteva ore mai devreme dar vremea s-a schimbat la coborâre. Era blocat în plin viscol, la aproape 8.000 de metri, sub cerul liber. A fost un moment în care i-a trecut prin cap că nu va putea supravieţui nopţii la o asemenea altitudine, că nu va mai vedea niciodată următorul răsărit.  În mod miraculos a apărut în dreapta sa Francezul şi alpinistul a ştiut că trebuie să rămână în viaţă pentru a avea grijă de el.
 
 
”În dreapta mea, la câţiva metri, e un francez. Stă pe panta înclinată, picior peste picior, nu e agăţat de nimic. Cum o reuşi să nu cadă? E îmbrăcat într-un costum de puf de culoare roşie, cam de la începutul anilor ’90, care nu pare să fie foarte gros. În orice caz,  este mai subţire decât al meu. E mut, nu spune nimic, nu îmi cere nimic. Nu vrea nimic. Doar tace. La rândul meu, nici eu nu mai am forţa să îi spun vreun cuvânt. Sunt mult prea extenuat şi mă aflu într-o stare în care nu mai pot să fac absolut nicio judecată de valoare. El e acolo lângă mine, şi atât. Ce caută aici, cum a ajuns aici:  Între mine şi el există o complicitate tacită. La urma urmei, suntem amândoi prizonieri în viscol, pe faţa nordică a muntelui himalayan Shisha Pangma, la doar câteva sute de metri sub vârf. Prezenţa asta este de un firesc straniu, iar în străfundul meu ceva îmi spune, pe un ton hotărât, aproape poruncitor: Trebuie să rămân în viaţă pentru a putea avea grijă de francez. Cu orice preţ, Trebuie să îl protejez pentru a nu i se întâmpla cumva ceva rău. Francezul trebuie să scape”, este un fragment din textul citit de Alex Găvan în timp ce pe un ecran uriaş se derulau imagini cu muntele şi cu viscolul, al cărui şuier putea fi auzit, iar vocea alpinistului, sugerând teama, dar şi epuizarea, recreau momentele trăite în primăvara lui 2013.
 
“Francezul este acum, aici, printre noi” au fost cuvintele care au încheiat spectacolul lectură.
 
 
 
”După final, am avut parte de cea mai neaşteptată surpriză: Adrian Dăscălescu, colegul meu din echipa pe care am format-o pentru salvarea aspretelui, peştele fosillă vie aflat în pragul dispariţiei iminente pe valea Vâlsanului din munţii Făgăraşului, cel mai rar peste din Europa şi cel mai probabil, chiar din lume, a venit lângă scenă şi mi-a dat o fotografie înrămată. În imagine, în toată splenoarea sa, chiar aspretele. Fotografiat cu doar o zi înainte. Aspretele trăieşte. Pătruns de bucurie, mi-a trecut fulgerător prin minte acest gând: oare dacă Francezul de la 8000 era aspretele, întrupat acolo sus ca să imi ofere raţiunea de a trăi atunci pentru ca eu, acum, la rândul meu, să fiu cel care il salvează pe el?”, relatează alpinistul.
 

Alex Găvan: Ceea ce s-a întâmplat pe scenă a fost, mai degrabă, un “insight”către sufletul meu şi către înalt. Un medicament întru infinit, o confesiune întru vindecare

”Pentru mine, ceea ce s-a întâmplat pe scenă nu a reprezentat un spectacol de tip “performance”. Nu aşa l-am simţit şi nu aşa m-am raportat la el. A fost, mai degrabă, un “insight”către sufletul meu şi către înalt. Un medicament întru infinit, o confesiune întru vindecare, a mea şi a celor care au fost acolo, pentru mine, ca să ma susţină.  A fost un act de vulnerabilitate şi un Dar oferit celor tuturor celor care au participat”, afirmă Alex Găvan.

“În continuum, trecutul se întâmplă acum. Viitorul…nu există viitor. El se întîmplă chiar acum, în trecut. Şi acesta e cel mai mare dar, că viitorul se-ntâmplă chiar acum în trecut. Nu se explică, se simte“, subliniază el.

Chris Simion Mercurian: Experienţa lui Alex a fost o călăuză pentru interiorul fiecăruia. Fiecare şi-a luat ce a avut nevoie din acest moment

Pentru regizoarea Chris Simion Mercurian, “Noaptea cea mai lung” a  urmărit mai mult decât o întâlnire cu alpinistul Alex Găvan, a propus o întâlnire cu Omul Alex Găvan, iar experienţa lui ”a fost o călăuză pentru interiorul fiecăruia” şi ”fiecare şi-a luat ce a avut nevoie din acest moment”.

”În realitate Alex a urcat pe munte la 8000 m în aproape două luni. Pe scenă, a atins aceeaşi altitudine, în jumătate de oră.  Pe munte a fost singur, în performance am fost toţi cu el, am fost toţi unul şi acelaşi, am fost toţi pe optmiarul propriu pe care poate nu ne-a fost comod şi confortabil să urcăm vreodată. Nu am pus accentul pe construcţia artistică, ci pe adevăr, pe autenticitate. A fost altfel să lucrezi cu protagonistul real şi să nu recreezi experienţa, să nu o modifici. E un alt tip de emoţie decât cea pe care o oferă teatrul. Nu am căutat să fac din Alex un actor. Cu atât mai mult cu cât îmi e prieten şi relaţia noastră e una de sinceritate totală. I-am propus doar să fie el şi să refacă emoţional şi mental traseul. Un actor ar fi interpretat povestea, el a trăit-o. Câţi dintre noi ar face asta aşa în faţa publicului? O conferinţă, un speach arată mai mult latura puternică a protagonistului, motivaţională, inspiraţională, cea în care eşti pe vârf, e alt scop, are alt drive. Pe mine m-a interesat să arăt exact ceea ce nu se vede de obicei, ceea ce ascundem, partea vulnerabilă şi fragilă din noi, sufletul nud. Fără eşecuri, lupte şi îndoieli, nu am putea ajunge sus. Pentru mine asta e partea cea mai importantă din călătorie. Împlinirea...e doar un efect. Îi mulţumesc lui Alex Găvan pentru că am avut acest travaliu artistic împreună”, afirmă Chris Simion – Mercurian.

Reacţiile publicului: ”Experienţa a fost intensă, ”Ne-a topit inimile”, ”Mulţumesc pentru dar şi pentru curajul de a te arăta”

 Ceea ce s-a intamplat pe scenă a fost mult peste toate asteptările, a fost o experienta extrem de intensa, intima, profunda si incarcata, care cred ca a lasat o foarte mare parte din public speechless. Emotiile tale extrem de puternice s-au transmis publicului ca o descarcare- incarcare de energie. A fost şi un act de foarte mare curaj; sa expui intimitatea ta complet intr -un mod public.

- Ne-a topit inimile

- Îţi mulţumesc pentru curajul de a te expune tuturor vânturilor vieţii. Îi mulţumesc Francezului că te a forţat să vii aici

. A fost o seară  plină de inspiraţie.

- Mulţumesc pentru dar şi pentru curajul de a te arăta.

- A fost o experienţă deosebită! Apoape că mi-ai transmis extrem de real şi autentic sentimentele şi trăirile asensiunii la peste 8000 m. Felcitari! A fost un performace reuşit şi original. 
 - A fost şi este impresionantă povestea, experienţa trăită de tine dincolo şi dincoace de limită.
- Am privit si am ascultat cu un gol în stomac si m-am bucurat de fiecare moment.

-  Deși cunoșteam povestea, la final, lacrimile au curs. Am fost ca hipnotizați.

- M-am bucurat sa traiesc o dubla calatorie. Pe de o parte, transpus de sunetul, culoarea si imaginea spectacolului atât de bine şi autentic dozate, am fost alături de Alex Găvan când şi-a reamintit cele 24 de ore petrecute în urmî cu 7 ani, la peste 8000 de metri. ÎIn paralel a avut loc a doua călătorie interioară, cea în care te gândeşti la cât de efemeri suntem şi cum poţi oricând să rămâi doar amintire pentru cei apropiaţi.

- Noaptea cea mai lungă - un moment artistic plin de emoţie şi vulnerabilitate

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.