Rusia a anunţat joi că săptămâna viitoare va începe să testeze vaccinul contra coronavirusului pe mai mult de 40.000 de persoane, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vaccinul dezvoltat de ruşi a fost anunţat la 11 august şi a fost primit cu scepticism de comunitatea internaţională ştiinţifică. 

"Săptămâna viitoare (...), un studiu clinic privind eficienţa şi siguranţa vaccinului Sputnik V va începe în Rusia", a indicat fondul suveran rus, asociat dezvoltării vaccinului, precizând că "mai mult de 40.000 de persoane vor participa la test în peste 45 de centre medicale". 

Site-ul oficial dedicat vaccinului a anunţat că "faza a treia a testelor clinice care a implicat mai mult de 2.000 de persoane" în mai multe ţări a început la 12 august. 

Întrebat de AFP despre teste, serviciul de presă al fondului suveran a precizat că "nu există faza a treia în legislaţia rusă". "Din punct de vedere legal, este vorba despre teste care au avut loc după înregistrarea vaccinului" pe 11 august, a indicat fondul, adăugând că ele pot fi considerate drept "echivalentul fazei a treia".  

Patronul fondului suveran Kirill Dmitriev a indicat joi că vaccinarea "grupelor de risc", între care personalul medical, va începe tot săptămâna viitoare pe bază de voluntariat.

Mai mult de 20 de ţări au făcut cereri pentru achiziţionarea a un miliard de doze din vaccin, a adăugat el. El a subliniat că Rusia a acceptat să producă vaccinul în cinci ţări. 

Dmitriev a mai precizat că prevede "o vaccinare în masă în Rusia în octombrie", iar livrările vaccinului în străinătate din noiembrie sau decembrie. 

Sputnik V, nume dat după primul satelit artificial din istorie, a fost primit cu rezerve în lume, în special din cauza absenţei celei de-a treia faze a testelor în momentul anunţului. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.