După 76 de ani de exil în Germania, un tablou de Nicolas Rousseau, furat din Franţa ocupată de nazişti, va fi expus la Centrul Mondial al Păcii de la Verdun, cu scopul de a-şi găsi proprietarii, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De zece zile, pânza pictorului, elev al Şcolii de la Barbizon, a fost agăţată în holul Centrului, unde anual intrau 60.000 de vizitatori. 

"Dacă recunoaşteţi peisajul sau aveţi orice fel de informaţie despre acest tablou, vă mulţumim dacă le semnalaţi", este mesajul care însoţeşte lucrarea ce reprezintă un personaj aşezat pe malul unui râu încadrat de arbori înalţi, un sat îndepărtat sub cerul cu nori.                

"Vrem să fie accesibil vizitatorilor la intrare şi gratuit", a explicat directorul Centrului, Philippe Hansch, care a mers la începutul lunii august la Berlin pentru a căuta pânza. 

Opera, pictată în secolul XIX, este estimată între 3.000 şi 5.000 de euro, are "o valoare istorică inestimabilă", a subliniat Hansch.            

"Tabloul este un mare simbol al prieteniei franco-germane şi povesteşte istoria celui de-al Doilea Război Mondial în cheie nouă din perspectiva franceză şi cea germană", a spus directorul. 

În primăvara anului 1944, Alfred Forner, subofiţer al Luftwaffe (aviaţia militară), staţionat în Franţa, undeva între Normandia şi Saint-Omer (Pas-de-Calais), are misiunea de a aduce tabloul la Berlin într-o permisie. Atunci când subofiţerul se prezintă la adresa indicată, imobilul era în ruină. "Într-o manieră pragmatică, se întoarce la el acasă cu tabloul şi pleacă pe front", explică Hansch. A murit în luptă câteva luni mai târziu, în vara lui 1944. 

Micul tablou, 38 x 55 cm, a rămas agăţat în salonul berlinez al familiei timp de 75 de ani. 

În ianuarie 2019, fiul lui Alfred Forner, Peter Forner, a contactat Ambasada Franţei la Berlin: el speră să restituie tabloul şi mai ales, să-i găsească pe proprietari. 

"Peter Forner a avut un accident acum patru sau cinci ani şi a rămas în spital mai mult timp. El a făcut o listă cu ultimele lucruri de îndeplinit şi restituirea tabloului era primul", a povestit Julien Acquatella de la Comisia pentru despăgubirea victimelor jafurilor (CIVS) de la Berlin. "A fost un gest curajos şi un act normal pentru el: acest tablou nu aparţinea familiei sale. Era ceva care îi măcina conştiinţa", a adăugat Acquatella.

O ceremonie oficială de restituire a tabloului va fi organizată în octombrie la Centrul Mondial al Păcii, situat într-un fost palat episcopal. Opera va face parte dintr-o expoziţie dedicată sfârşitului celui de-al Doilea Război Mondial, programată la sfârşitul anului. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.