Ministerul Afacerilor Externe a precizat vineri că respinge categoric afirmaţiile purtătoarei de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei Maria Zaharova privind intenţia de consolidare a prezenţei militare americane şi NATO pe teritoriul României. MAE român adaugă că respinge şi ameninţările formulate de partea rusă, „inclusiv referirile la pretinsa rusofobie, pe care le consideră total neadecvate în raport cu spiritul cooperării internaţionale şi al dezvoltării paşnice a relaţiilor internaţionale”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Ministerul Afacerilor Externe respinge categoric alegaţiile şi ameninţările formulate de partea rusă, prin purtătorul de cuvânt al MAE rus, la data de 13 august 2020, inclusiv referirile la pretinsa rusofobie, pe care le consideră total neadecvate în raport cu spiritul cooperării internaţionale şi al dezvoltării paşnice a relaţiilor internaţionale”, au transmis reprezentanţii MAE într-o precizare de presă remisă vineri News.ro. 
Ministerul român de Externe „reiterează că procesul aliat de consolidare a securităţii în regiunea Mării Negre este parte a răspunsului legitim şi conform dreptului internaţional la intensificarea provocărilor la adresa securităţii euro-atlantice după anexarea ilegală a peninsulei Crimeea şi aprofundarea de către Federaţia Rusă a eforturilor de militarizare a bazinului Mării Negre. În repetate rânduri, atât NATO, cât şi aliaţii au evidenţiat clar că măsurile adoptate în acest scop sunt pur defensive şi conforme cu angajamentele internaţionale, pe care Alianţa Nord-Atlantică le respectă strict”. 
Sursa citată a mai spus că „Actul Fondator NATO-Rusia invocat de partea rusă, se referă în Capitolul I, intitulat Principii, la respectul pentru suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a tuturor statelor, precum şi la dreptul acestora de a alege mijloacele în vederea asigurării propriei securităţi”.
Reacţia Ministerului Afacerilor Externe din România vine în contextul în care Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a MAE rus, a criticat planurile SUA care vizează desfăşurarea, inclusiv în ţara noastră, a unei părţi a unităţilor militare americane care au fost retrase din Germania. Ea a avertizat că astfel de planuri nu vor rămâne fără răspuns din partea Rusiei.
„În urma anunţului Pentagonului privind decizia de a creşte prezenşa militară în Polonia şi ţările baltice, înalţi oficiali ai SUA au vorbit despre planurile Statelor Unite de a reloca câteva trupe în România, retrase din Germania. Washington nu ascunde că aceşti paşi sunt parte a eforturilor de a sprijini aşa-zisa «axă nord-sud» de la Marea Baltică la Marea Neagră, axă care va deveni o linie pentru «descurajarea» Rusiei, cu România văzută ca un punct cheie în zona Mării Negre”, a afirmat Zaharova, într-o declaraţie de presă afişată pe site-ul MAE al Rusiei.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.