Mii de persoane au ieşit în stradă, joi seară, în Belarus pentru a protesta contra violentei represiuni a mişcării de contestare care a survenit controversatei realegeri a preşedintelui Alexandr Lukaşenko, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Autorităţile au anunţat seara că au eliberat 1.000 de manifestanţi, în timp ce pe străzile capitalei Minsk prezenţa poliţiştilor a fost mult mai numeroasă decât în cele patru seri precedente, potrivit jurnaliştilor de la AFP. 

Preşedinta Senatului, Natalia Kotşanova, a afirmat la televiziunea publică că persoanele au fost eliberate cu obligaţia de a nu participa la adunări neautorizate. 

O altă concesie aparentă: ministrul de Interne Iuri Karaev şi-a prezentat joi scuze pentru violenţele comise contra "trecătorilo" care nu au fost implicaţi în proteste.     

Zeci de mii de persoane s-au adunat noaptea în mai multe locuri din oraşul Minsk şi au cântat. Adunări similare au fost anunţate în alte cel puţin şase oraşe, fără ca poliţia să intervină.          

"Avem nevoie de un nou preşedinte!", "Belaruşi, sunteţi geniali!" au fost mesaje pe pancartele protestatarilor.

De duminică, mai mult de 6.700 de persoane au fost arestate oficial. Au fost semnalate numeroase cazuri de violenţe ale Poliţiei şi tortură faţă de cei aflaţi în detenţie. 

La închisoarea Okrestina, din Minsk, persoanele arestate în timpul manifestaţiilor au fost eliberate în noapte de joi î mici grupuri, în majoritate femei, potrivit AFP.                

Mai mult de 1.000 de cercetători din Belarus au semnat o scrisoare "împotriva violenţei", în timp ce angajaţi din sistemul medical s-au adunat în faţa unităţilor sanitare. Artiştii de la Filarmonica din Minsk au interpretat cântece patriotice în faţa instituţiei.

Conform informaţiilor publicate de mass-media de opoziţie, acţiuni similare de protest au avut loc în fabrici importante precum BelAZ (camioane), Maz (maşini), Grodno Azot (produse chimice).

Mai mulţi jurnalişti din presa de stat şi-au anunţat demisia în ultimele zile.               

Aceste mişcări de protest au loc după patru nopţi de represiune a manifestanţilor contra realegerii duminică, considerată frauduloasă de contestatari, a lui Lukaşenko, la putere de 26 de ani, şi oficial creditat cu 80% din voturi.                

O sută de poliţişti au fost răniţi, dintre care 28 spitalizaţi. Niciun bilanţ detaliat nua  fost furnizat despre manifestanţii contra cărora s-a tras cu gloanţe de cauciuc, grenade. 

Autorităţile din Belarus au confirmat moartea unui bărbat aflat în detenţie şi cea a unui manifestant la Minsk. Acestea au recunoscut marţi că au folosit arme de foc la Brest care au rănit o persoană.           

Într-o declaraţie comună, preşedinţii Lituaniei, Poloniei şi Estoniei, vecinii Belarusului, au făcut apel joi la dialog cu poporul. 

Statele Unite şi UE au denunţat fraudele electorale şi represiunea, europenii ameninţând Minskul cu sancţiuni. Ambasadorul Belarusului la Berlin a fost de altfel convocat. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.