O escaladare puternică a tensiunilor cu Statele Unite a provocat temeri în China privind o agravare a războiului financiar care ar putea avea ca rezultat excluderea ţării din sistemul global al dolarului, o perspectivă devastatoare considerată improbabilă în trecut, dar nu şi în prezent, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Oficiali şi economişti chinezi au fost neobişnuit de vocali în discutarea publică a celor mai grave scenarii, potrivit cărora China nu ar mai avea acces la tranzacţiile în dolari sau Washingtonul ar bloca sau confisca o parte din uriaşele deţineri ale Chinei de obligaţiuni americane.

Îngrijorările respective au readus apelurile unora de la Beijing de a creşte utilizarea globală a yuanului, care ar reduce dependenţa de dolar.

Unii economişti chiar au venit cu ideea ca exporturile de vaccinuri chineze pentru Covid-19 să fie plătite în yuani şi analizează o modalitate de ocolire a plăţilor în dolari cu o versiune digitală a monedei chineze.

”Internaţionalizarea yuanului era bine să o fi avut. Acum devine o obligaţie”, a spus Shuang Ding, director pentru cercetări economice referitoare la China la banca Standard Chartered şi fost economist la Banca Populară a Chinei.

Shuang Ding a avertizat că pericolul decuplării financiare sino-americane devine ”clar şi prezent”.

Deşi o separare completă a celor mai mari duă economii din lume este improbabilă, administraţia Trump a presat pentru o decuplare parţială în domenii cheie, legate de comerţ, tehnologie şi activităţi financiare.

Washingtonul a lansat o serie de măsuri pentru penalizarea Chinei, între care propuneri de interzicere a listării companiilor chineze care nu respectă standardele de contabilitate americane şi interzicerea aplicaţiilor TikTok şi WeChat, aflate în proprietate chineză.

Înaintea alegerilor prezidenţiale americane din 3 noiembrie sunt aşteptate noi tensiuni.

”Un război financiar pe scară largă a început deja...cele mai letale tactici urmează să fie folosite”, a spus Yu Yongding, economist la Chinese Academy of Social Sciences (CASS).

Yu a afirmat că sancţiunea cea mai dură va consta în confiscarea de active americane deţinute de China - Beijinul deţine obligaţiuni ale guvernului american de peste 1.000 de miliarde de dolari – care ar fi dificil de implementat şi ar fi o lovitură auto-provocată pentru Washington.

Mizele sunt ridicate. Orice măsură a Washingtonului de scoatere a Chinei din sistemul dolarului sau o măsură de retorsiune din partea Beijingului, de vânzare a unei părţi importante din obligaţiunile americane, ar putea agita pieţele financiare şi afecta economia mondială, potrivit analiştilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.