Demonstranţii libanezi furioşi şi îndureraţi au citit marţi cu glas tare numele celor cel puţin 171 de oameni ucişi în explozia care a avut loc săptămâna trecută în Beirut şi au cerut înlăturarea din funcţii a preşedintelui Michel Aoun şi a altor oficiali pe care îi acuză de această tragedie, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Adunaţi în apropierea ”punctului zero” al exploziei, unii libanezi au purtat fotografii ale victimelor, în timp ce pe un ecran mare au fost difuzate imagini cu norul sub formă de ciupercă apărut deasupra oraşului în urma exploziei din zona portului din Beirut. Explozia a provocat rănirea a circa 6.000 de oameni, în timp ce sute de mii au rămas fără locuinţe.

”El ştia”, a fost scris pe un poster cu imaginea preşedintelui Aoun, la locul protestului. Dedesubt s-a putut citi: ”Un guvern plecă, un guvern vine; vom continua până când preşedintele şi preşedintele Parlamentului vor fi înlăturaţi”.

Reuters a relatat că preşedintele şi premierul au fost avertizaţi în iulie cu privire la depozitul de azotat de amoniu, potrivit documentelor şi surselor de securitate superioare.

Aoun, care a promis o anchetă rapidă şi transparentă, a replicat marţi: ”Promisiunea mea pentru toţi libanezii suferinzi este că nu mă voi odihni până când nu se vor cunoaşte toate faptele.”

Locuitorii din Beirut au continuat marţi să cureţe dărâmăturile, iar operaţiunile de căutare sunt în curs, pentru că 30 până la 40 de persoane sunt încă dispărute.

Forţele de securitate au tras gaze lacrimogene către protestatarii care aruncau cu pietre, în a patra zi de proteste.

Libanezii nu sunt mulţumiţi de demisia de luni a guvernului premierului Hassan Diab şi solicită înlăturarea a ceea ce ei consideră o clasă conducătoare coruptă.

La anunţarea demisiei guvernului, premierul Diab a dat vina pe corupţia endemică din ţară pentru producerea exploziei, cea mai gravă din istoria Beirutului şi care a agravat o criză financiară profundă. Criza financiară şi economică a distrus moneda ţării, a paralizat sistemul bancar şi a urcat preţurile.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.