Medicii de familie din Prahova acuză Direcţia de Sănătate Publică (DSP) din acest judeţ de încălcări ale legii şi susţin că instituţia evită să îşi asume răspunderea în ceea ce priveşte gestionarea cazurilor pacienţilor diagnosticaţi cu COVID-19. Asociaţiile medicilor de familie din Prahova cer DSP Prahova „respectarea legislaţiei în vigoare” şi susţin că nu îşi doresc ca medicilor de familie să le fie imputate eventuale concedii date în mod eronat, dar confirmate prin adrese ale DSP Prahova.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Fiecare adresă sosită pe mailurile medicilor de familie cu punct de plecare DSP Prahova este dovada vie a plasării răspunderii de la decidenţi în curtea medicilor de familie. DSP Prahova continuă să  recomande pacienţilor COVID pozitivi să se izoleze la domiciliu şi să se adreseze medicului de familie, fără să îi îndrume pentru evaluare specializată către unităţile sanitare desemnate, încălcând legea. DSP Prahova le cere medicilor de familie să îşi asume sub semnătură solicitarea emiterii deciziei de confirmare a izolării, solicitare care este efectuată conform legii de către medicul curant, la momentul evaluării specializate. DSP Prahova solicită medicilor de familie colectarea de date personale, documentaţie necesară eliberării deciziilor, activitate pe care trebuie să o desfîşoare angajaţii acesteia. DSP solicită medicilor de familie să elibereze concedii de izolare la pacienţii pozitivi SARS-COV-2, iniţiale, ignorând legislaţia în vigoare care specifică clar că iniţierea este făcută de către medicul specialist curant care a evaluat cazul în momentul deciziei prelungirii izolării la domiciliu” se arată în tr-un comunicat de presă dat publicităţii marţi după amiază de Societatea de Medicină Generală şi Societatea de medicină a familiei – filiala Prahova.

În acest context, medicii de familie anunţă că, pe 7 august, au trimis către DSP Prahova o adresă în care prezintă situaţia din teritoriu şi cer respectarea legislaţiei, că au cerut ca instituţia să răspundă până pe 10 august însă fără a fi primit vreo reacţie din partea DSP Prahova.

„Chiar şi încercarea comunicării directe cu conducerea instituţiei nu s-a putut realiza, nici măcar refuzul nu a fost realizat, am fost doar ignoraţi” susţin reprezentanţii medicilor de familie din Prahova.

Ei arată că nu doresc să fie făcuţi responsabili pentru eventuala acordare a concediilor eliberate eronat în baza unor adrese ale DSP Prahova şi anunţă că se vor adresa instanţei de judecată dacă le va fi imputat acest lucru.

Din luna martie a acestui an, DSP Prahova a schimbat trei directori. Cel care se afla în funcţie la momentul izbucnirii pandemiei în Europa, Dan Ioniţă, a demisionat la scurt timp după ce boala cauzată de SARS-COV-2 a ajuns şi în România.

Cel care i-a urmat în funcţie, Bogdan Nica, a fost transferat la Ministerul Sănătăţii iar actualul director, Dan Decebal, a lucrat mulţi ani ca epidemiolog la DSP Prahova. Acesta nu a putut fi contactat pentru a îşi exprima un punct de vedere cu privire la acuzaţiile aduse instituţiei pe care o conduce.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.