Liderul deputaţilor PMP Marius Paşcan i-a adresat o interpelare ministrului Munciii Violeta Alexandru în care a întrebat-o de ce nu este pus în plată stimulentul de risc pentru personalul din domeniul asistenţei sociale şi comunitare şi când va fi asigurată plata acestuia. El precizează că autorităţile ignoră eforturile angajaţilor serviciilor sociale în combaterea coronavirusului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Până când autorităţile vor ignora efortul angajaţilor serviciilor sociale în combaterea virusului SARS-COV-2? Am adresat o interpelare Ministrului Muncii şi Protecţiei Sociale, Victoria Violeta Alexandru, având ca temă acordarea stimulentului de risc pentru personalul care lucrează în asistenţa socială. În acest context, în ultimele luni, angajaţii serviciilor sociale de tipul centrelor rezidenţiale de îngrijire şi asistenţă a persoanelor vârstnice, centrelor rezidenţiale pentru copii şi adulţi, cu şi fără dizabilităţi, precum şi pentru alte categorii vulnerabile, publice şi private, s-au supus unei măsuri de prevenţie fără precedent, care nu a fost aplicată altor categorii de salariaţi, cea de izolare preventivă la locul de muncă pentru perioade ciclice de 14 zile. A fost o perioadă extrem de grea, în care salariaţii au stat departe de partenerii de viaţă, de copii, de părinţii aflaţi în întreţinere, cu scopul nobil de a proteja beneficiarii centrelor rezidenţiale. Este o sarcină de care salariaţii s-au achitat în mod exemplar”, a scris Marius Paşcan luni pe Facebook.
 
Acesta spune că factorii decidenţi nu au aplicat legea şi nu au plătit acest stimulent personalului care lucrează în asistenţă socială, după încetarea stării de urgenţă şi trecerea la starea de alertă.
 
„Acest efort extraordinar însă nu a avut o corespondenţă şi pe planul recunoaşterii sale din partea autorităţilor publice. Astfel, prin Legea nr. 82/2020 a fost aprobată acordarea unui stimulent de risc pentru personalul din domeniul asistenţei sociale şi comunitare, în mod similar cu personalul din domeniul sanitar. La mai bine de 2 luni de la încetarea stării de urgenţă, factorii decidenţi nu au procedat la punerea în plată a acestui drept, neexistând la acest moment o dată concretă oferită pentru plata stimulentului de risc. Mai mult decât atât, constatăm imposibilitatea plăţii muncii suplimentare a angajaţilor serviciilor sociale”, a completat Paşcan.
 
El îi adresează ministrului Muncii o serie de întrebări legate de subiect.
 
„Pentru a preveni adâncirea crizei în care se află sistemul de asistenţă socială din judeţul Mureş şi din întreaga ţară şi a nu se ajunge la tensiuni sociale de o amploare fără precedent, întrebările la care aştept răspuns sunt: 1. De ce nu este pus în plată stimulentul de risc pentru personalul din domeniul asistenţei sociale şi comunitare şi când se va asigura plata acestuia? 2. De ce nu sunt plătite orele suplimentare pentru personalul din domeniul asistenţei sociale şi comunitare şi când se va asigura plata acestora?”, conchide Paşcan. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.