Ciocrini între protestatari şi forţele de ordine au avut loc, noaptea trecută, în capitala Belarusului, Minsk, şi în alte oraşe, după ce un exit poll prezentat de televiziunea de stat a atătat că Aleksandr Lukaşenko a câştigat detaşat alegerile de duminică, relatează bbc.com.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La Minsk, poliţiştii au folosit în centrul oraşului grenade cu efect acustic şi luminos pentru a dispersa manifestanţii. În zona monumentului Minsk-Hero City, forţele de ordine au folosit gloanţe de cauciuc şi un tun cu apă.

Bbc.com notează că ar exista răniţi în urma ciocnirilor, iar mai multe ambulanţe au fost chemate pentru a interveni.

Unii manifestanţi au fost reţinuţi.

Protestatarii au scandat: “Pleacă!”, mesaj adresat lui Lukaşenko. Manifestaţia s-a încheiat după câteva ore.

Proteste similare au avut loc şi la Brest şi Zhodino.  

Conform exit poll-ului prezentat de televiziunea din Belarus, Lukaşenko a obţinut aproape 80 la sută din voturi. Principalul candidat al opoziţiei, Svetlana Tikhanovskaya, a declarat că nu are încredere în cifrele prezentate. Sondajul la ieşirea de la urme arată că ea ar fi obţinut aproape 7 la sută din voturi.

“Eu cred ceea ce văd şi văd că majoritatea este cu noi”, a afirmat Tikhanovskaya.

Opoziţia anunţase că se aşteaptă la fraudă electorală şi că va ţine o numărătoare alternativă a voturilor.

Pentru Aleksandr Lukaşenko va fi al şaselea mandat consecutiv de preşedinte al Belarusului. Lukaşenko, în vârstă de 65 de ani, este acuzat de cetăţeni pentru felul în care a gestionat criza, dar şi pentru trecutul privind drepturile omului. Fost director de fermă colectivă sovietică, Lukaşenko conduce ţara din 1994.

Svetlana Tikhanouskaya, în vârstă de 37 de ani, este o fostă profesoară de limba engleză care a intrat în cursa electorală după ce soţul ei, blogger anti-guvernamental care intenţiona să candideze, a fost încarcerat. Mitingurile organizate de ea au reprezentat unele dintre cele mai mari adunări de la căderea Uniunii Sovietice în 1991.

Sute de oameni au fost arestaţi în demonstraţiile anti-prezidenţiale din timpul campaniei.

Observatorii internaţionali nu au mai evaluat, de 25 de ani, alegerile din Belarus ca libere şi corecte.

La precedentele alegeri prezidenţiale, din 2015, Lukaşenko a fost declarat câştigător cu 83,5% din voturi. Nu a avut un rival puternic, iar observatorii electorali au raportat probleme în numărarea voturilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.