Puterile mondiale datorează poporului libanez sprijin după explozia masivă care a devastat capitala ţării, a spus duminică preşedintele francez Emmanuel Macron, co-organizator al conferinţei donatorilor care are loc online. De cealaltă parte, omologul american, Donald Trump, a subliniat că toată lumea vrea să ajute.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Trebuie să acţionăm rapid şi eficient, astfel ca acest ajutor să ajungă direct acolo unde este necesar”, a spus Macron în deschiderea conferinţei sprijinite de ONU. „Viitorul Libanului este în pericol”, citează Reuters.

Preşedintele francez a mai spus că oferta de ajutor include sprijin pentru o anchetă imparţială, credibilă şi independentă a exploziei din 4 august, în urma căreia au murit 158 de oameni, peste 6.000 au fost răniţi, iar sute de mii de persoane au rămas fără adăpost.

Economia Libanului, afectată de datorii, era deja în criză înainte de explozia din portul Beirut. Guvernele străine sunt precaute în acordarea de împrumuturi şi ajutoare unui guvern perceput de propriul popor ca fiind corupt.

Macron, aflat pe Coasta de Azur, a spus că răspunsul internaţional la situaţia din Liban ar trebui coordonat de Organizaţia Naţiunilor Unite din Liban.

Reconstruirea Beirutului va însemna miliarde de dolari. Economiştii estimează că deflagraţia ar putea reduce 25% produsul intern brut.

Emmanuel Macron a vizitat capitala libaneză joi. El a fost primul lider mondial care a făcut acest lucru şi a promis ajutor umanitar cerând însă o reformă substanţială a sistemului.

„Vă garantez, acest ajutor de reconstrucţie nu va ajunge în mâini corupte”, le-a spus Macron celor care l-au întâmpinat.

Duminică, el a subliniat: „Rolul nostru este să le fim alături”.

Nu a fost stabilit un obiectiv financiar al conferinţei; ajutorul de urgenţă este necesar pentru reconstruirea oraşului, hrană, echipament medical şi medicamente, şcoli şi spitale.

Preşedintele american Donald Trump, care se alătură conferinţei, a scris duminică pe contul său de Twitter: „Toată lumea vrea să ajute”.

Un oficial al Palatului Elysee a precizat că Israelul şi Iranul nu participă la reuniunea video.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.