Reprezentanţii PSD prezintă ”Cartea neagră a guvernării liberale, suma motivelor pentru care guvernul PNL trebuie să plece”, senatorul Robert Cazanciuc spunând că acest document va sta la baza moţiunii de cenzură pe care PSD o va depune. ”El prezintă cronologic momentele-cheie în combaterea epidemiei, ratate însă de guvernul Orban, precum şi măsurile, pe fiecare domeniu în parte, care ar fi trebuit luate pentru ca România să nu se afle astăzi în această situaţie gravă”, a afirmat el. Totodată, reprezentanţii PSD au prezentat o ”cronologie a iresponsabilităţii PNL” pentru perioada 23 februarie - 16 iulie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - În ”Cartea Neagră” a Guvernului PNL privind gestionarea crizei COVID-19, PSD face referire la ”o gestiune economică deficitară” şi vine cu unele soluţii în acest domeniu. PSD mai arată că ”viitorul României este amanetat” deoarece ”a revenit guvernarea pe datorie”.

Social-democraţii au reamintit o declaraţie a preşedintelul Klaus Iohannis care, după apariţia primului caz de COVID-19, spunea că nu există un motiv real de panică. PSD arată că de la acel moment România a ajuns, în prezent, prima ţară din Europa de Est ca număr de decese şi în ultimele săptămâni pe primele locuri în ceea ce priveşte numărul îmbolnăvirilor.
 
“<Nu există niciun motiv real de panică. Infecţia cu acest virus provoacă în marea majoritate a cazurilor doar simptome uşoare, dureri în gât, tuse şi febră, ca în orice răceală>, a fost mesajul transmis de preşedintele României, Klaus Iohannis, pe 27 februarie, a doua zi după apariţia primului caz de COVID-19 în România. Din acel moment şi până în prezent, zeci de mii de români s-au îmbolnăvit cu noul coronavirus, iar numărul celor care şi-au pierdut viaţa nu a încetat să crească, ajungând la circa două mii de persoane. România este, în prezent, prima ţară din Europa de Est ca număr de decese şi se află, în ultimele săptămâni, pe primele locuri la nivelul îmbolnăvirilor. Criza COVID-19 nu este uşor de gestionat. Este o situaţie nouă cu care nu ne-am întâlnit până acum, însă pentru care se cere responsabilitate şi o guvernare eficientă. Din păcate, Partidul Naţional Liberal (PNL) a gestionat actuala criză  din raţiuni pur politice, şi ale căror deciziile întârziate, neprofesioniste şi insuficient fundamentate au ajuns să coste populaţia mai mult decât ar fi trebuit”, arată PSD.
 
Social-democraţii susţin că românii şi-au pierdut încrederea în Guvernul liberal după apariţia imaginii cu premierul Ludovic Orban la petrecerea de la Palatul Victoria, după alte petreceri la care au participat liberali sau numiri controversate pe funcţii.
 
”Imaginea premierului Ludovic Orban la petrecerea de la Palatul Victoria în plină criză medicală, întâlnirile de partid organizate de ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, la Iaşi, petrecerea organizată cu numeroşi invitaţi de către europarlamentarul Rareş Bogdan, numirile controversate în funcţii ale unor persoane care nu au nicio legătură cu lumea medicală făcute de Ministru Sănătăţii, Nelu Tătăru, sunt doar câteva dintre gafele care au condus la o pierdere a încrederii în acţiunile Guvernului şi recomandările acestuia cu privire la gestionarea crizei sanitare. Situaţia din România s-a agravat şi a ajuns la cote alarmante pe măsură ce populaţia şi-a pierdut încrederea în capacitatea actualului Guvern de a gestiona criza provocată de COVID-19”, afirmă PSD.
 
PSD precizează că doar profesionalismul unor oameni precum Raed Arafat a făcut ca iniţial în România să fie limitat numărul de victime COVID-19. 
 
”Profesionalismul unor oameni din sistemul medical şi deschiderea către dialog, în special din partea lui Raed Arafat, pe care liberalii voiau să îl schimbe din funcţie înainte de această criză, au permis iniţial României să limiteze numărul de victime. Din nefericire, rezultatele slabei guvernări nu mai pot fi acoperite în condiţiile în care ţara noastră se îndreaptă uşor, dar sigur, spre un val de infectări ieşit de sub control”, mai arată PSD.
 
Gestiunea economică deficitară
 
Social-democraţii spun că măsuri pentru sprijinirea economiei şi păstrarea locurilor de muncă nu există în România, care se îndatorează excesiv. În acest context, PSD a făcut ”o sinteză a deciziilor greşite şi a erorilor comise de guvernarea PNL în gestiunea crizei COVID-19”. 
 
Criza economică generată de pandemia de coronavirus a lovit puternic în economia din România, susţine PSD. 
 
”Atât salariaţii, cât şi companiile, şi-au pierdut veniturile atât de necesare pentru simpla supravieţuire. Guvernul liberal a dezamăgit şi nu a reuşit să se ridice la nivelul aşteptărilor. A promovat măsuri puţine, tardive, incomplete, uneori chiar în detrimentul intereselor românilor, aşa cum s-a întâmplat în cazul amânării plăţii creditelor.  Guvernul liberal a propus un aşa-zis plan de redresare după luni de zile de la declanşarea crizei, plan care a rămas, deocamdată, doar la nivel de intenţie. Este un plan de campanie al PNL pentru că  niciuna dintre măsurile prezentate nu există în realitate. Măsurile liberale nu au termene concrete, nu ştie nimeni când şi cum vor fi puse acestea în aplicare. În tot acest timp companiile se zbat pentru supravieţuire, iar salariaţii îşi duc traiul de pe o zi pe alta”, afirmă reprezentanţii PSD.
 
Primele ordonanţe militare au introdus restricţii pentru cabinetele de medicină dentară, HoReCa, cultură, organizare de evenimente, iar ”această sistare a însemnat, de fapt, o comă indusă pentru care nu s-au oferit soluţii de sprijin, tranzitorii sau compensatorii. În aceste condiţii, multe companii şi-au închis porţile fără nicio perspectivă de viitor. Faţă de alte state europene care au luat măsuri de combatere a efectelor COVID-19 care depăşesc 10% din PIB, liberalii au considerat suficient echivalentul a 3% din PIB, fără termene sau angajamente clare pentru proiectele anunţate. După luni de aşteptare, programul naţional Reclădim România are forma unei culegeri sau a unei cărţi de telefon cu proiecte ce regrupează aşteptările tuturor românilor, însă fără o foaie de parcurs, fără o sursă de finanţare certă şi fără soluţii viabile pentru redresare economică”, mai transmite PSD. 
 
Printre deficienţele constatate de PSD se numără programul IMM Invest: ”Cele mai afectate de criza sanitară au fost companiile mici şi mijlocii. Acestea au trimis cei mai mulţi oameni în şomaj tehnic. În luna mai, 520.000 de salariaţi cu contracte suspendate de muncă dintr-un total de 950.000 proveneau din microîntreprinderi şi întreprinderi mici, comparativ cu cei 238.000 de angajaţi cu contracte suspendate din companiile mari. În ciuda acestor cifre, pentru Ministrul Finanţelor IMM Invest este un <succes incontestabil>. Cele 11.589 de cereri din partea IMM-urilor aprobate până la data de 14.07.2020, cu un volum total al finanţării garantate ridicându-se la 10,2 mld. lei, reprezintă pentru Guvernul liberal cheia revenirii economice. Însă lansarea programului IMM Invest a început cu un site blocat pentru 11 zile”.
 
”Suma insuficientă alocată prin acest program. Din totalul IMM-urilor care activau la începutul crizei sanitare  - 600.000 - numărul maxim de beneficiari este de 15.000 de IMM-uri, ceea ce reprezintă numai 2,5%”, arată PSD.
 
Astfel, social-democraţii au venit cu o serie de soluţii complementare:
 
- Program pentru accesul rapid la lichidităţi pentru IMM-uri. Scopul programului este de a asigura IMM-urilor accesul rapid la suma de până în 10.000 de euro, banii putând fi folosiţi doar pentru salarii, chirii sau utilităţi. IMM-urile în nevoie urgentă de numerar, pot depune o cerere pentru obţinerea unui împrumut. Dacă solicitarea este în proces de analiză, companiile pot accesa suma de bani necesară pentru a evita  închiderea societăţii, cu obligaţia restituiri sumei fără nicio dobândă.
- Regândirea programelor naţionale pentru IMM-uri cu finanţare de la bugetul de stat adaptate pentru situaţia post-criză: ∙ Programul START-UP NATION ROMANIA pentru stimularea înfiinţării de noi întreprinderi mici şi mijlocii ∙ Programul de dezvoltare a activităţilor de comercializare a produselor şi serviciilor de piaţă ∙ Programul pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale în rândul femeilor manager din sectorul IMM ∙ Programului naţional multianual de microindustrializare ∙ Programul naţional multianual pentru susţinerea meşteşugurilor şi artizanatului ∙ Programul de internaţionalizare
- Amânarea plăţii ratelor bancare pentru o perioadă de 9 luni pentru persoanele fizice și juridice afectate de criza COVID-19 (cca. 300.000 beneficiari); - sprijin pentru români cu ”dobândă la dobândă”.
-Plata şomajului tehnic a maxim 75% din salariul mediu brut pe lună de la bugetul de stat pentru angajaţii companiilor afectate de criză și pentru alți profesionişti cu activitatea întreruptă temporar (1,3 mil. beneficiari/ Impact: 4 mld. lei) 
 
”Pentru cele 560.000 de cereri de şomaj tehnic, lipsa rectificării bugetare a cauzat o serie de probleme în implementarea programului, situaţie recunoscută chiar de Ministrul Muncii. În plus, evoluţia virusului, dar mai ales influenţa măsurilor restrictive în societate, afectează economia în mod negativ. Nu avem o imagine clară sau scenarii multiple în funcţie de situaţie măcar până la sfârşitul anului. Raportarea la contractele de muncă active în data de 23 martie 2020 pentru a stabili nivelul subvenţiei pentru indemnizaţia de şomaj tehnic îi discriminează negativ pe angajatorii diligenţi care au reacţionat rapid sau au fost nevoiţi să suspende contractele de muncă înainte de data de 23 martie 2020”, afirmă PSD.
 
Soluţii alternative reprezintă, spun social-democraţii, investiţiile noi, un sistem echitabil de taxare şi reindustrializarea. 
 
Gestiunea în domeniul finanţelor
 
Social-democraţii arată că PNL a gestionat deficitar şi domeniul finanţelor publice ale României şi că ”politica iresponsabilă a dus la explozia deficitelor bugetare şi a datoriei publice, creşterea cheltuielilor cu dobânzile, cheltuieli discreţionare către primarii PNL, firme de partid şi despăgubiri. Nu s-a luat nicio măsură eficientă privind creşterea colectării veniturilor la bugetul de stat. Nu s-a implementat nici o măsură de raţionalizare a cheltuielilor bugetare. De altfel, o mare parte din problemă o reprezintă numirile în posturi cheie din economie ai <oamenilor cu şcoala vieţii> – antreprenori de pompe funebre la spitale, antreprenori de saloane de înfrumuseţare la ROMATSA, persoane fără pregătire ale căror interese erau <afacerile> dubioase şi achiziţiile publice la suprapreţ”.
 
PSD mai spune că ”premierul Ludovic Orban şi Cabinetul său nu au adoptat nicio măsură reală de sprijin a puterii de cumpărare a populaţiei. Acordarea şomajului tehnic este o măsură disperată, inactivă, o măsură insuficientă pentru a menţine în mod real cât mai multe locuri de muncă şi veniturile salariaţilor. Numărul de şomeri a crescut dramatic, cauzând explozia numărului de români aflaţi în risc de sărăcie, excluziune socială şi deprivare materială severă. Refuzul majorării pensiilor şi a alocaţiilor conform legilor adoptate în Parlament au provocat tensiuni şi îngrijorări la nivelul populaţiei, mărind gradul de tensiune socială”.
 
Deficienţele constatate de PSD:
 
- Din punct de vedere macroeconomic, guvernarea PNL a dus economia românească în prăpastie. Dacă în iunie 2019, Raportul de Stabilitate Financiară al Băncii Naţionale a României (BNR) arăta că <cele mai recente evaluări privind riscurile sistemice la adresa stabilităţii financiare din România nu indică prezenţa unor riscuri de natură severă>, la doar un an distanţă şi după doar 8 luni de guvernare PNL, în iunie 2020, Raportul BNR arată că <Evaluările curente semnalează două riscuri de natură severă asupra stabilităţii financiare din România>. Guvernarea PNL a eşuat în a  implementa un plan concret de stimulare economică şi de protejare a puterii de cumpărare a populaţiei, România atingând recordul celui mai firav pachet de stimulare dintre ţările UE. 
 
- Managementul iresponsabil al politicilor fiscale şi bugetare. Deficitul bugetar a explodat în guvernarea PNL anterior manifestării efectelor crizei COVID-19 şi s-a adâncit în timpul acestei crize. Acesta ajunsese deja în martie 2020 la 1,7% din PIB, diferenţa dintre cheltuieli şi venituri fiind de 18 miliarde lei - cel mai mare derapaj în finanţele publice pentru luna martie din ultimii 30 de ani. Deficitul bugetar la 5 luni de guvernare PNL, noiembrie 2019 - 31 martie 2020, ajunsese deja la 38 miliarde lei, egal cu deficitul pe 11 luni din 2019 şi cu 40% mai mare decât deficitul pe tot anul 2018. În mai 2020 deficitul bugetar s-a adâncit la 3,6% din PIB (39 miliarde lei), ţintă propusă de Guvernul liberal pentru tot anul 2020. Este un deficit record, care arată incapacitatea de a gestiona finanţele ţării.
 
- Venituri la stat mai mici, cheltuieli bugetare mai mari. Nu a existat nicio măsură eficientă de creştere a colectării veniturilor la buget. Din contră, guvernarea PNL a oferit diverse facilităţi fiscale şi tăieri de taxe de care au beneficiat mai ales companiile mari, puternice din punct de vedere financiar. Consiliul Fiscal arată că bugetul 2020 a pornit cu pierderi din cauza acestor facilităţi fiscale de peste 0,5% din PIB acordate la finele anului 2019 . Mai mult, nu s-a luat nicio măsură reală de raţionalizare a cheltuielilor publice şi prioritizare a investiţiilor. Risipa banului public s-a văzut în achiziţiile publice la suprapreţ, cheltuielile discreţionare către primarii PNL, despăgubiri şi plăţi neverificate către firme agreate de PNL. Investiţiile publice nu au fost prioritizate, revenind proiectele unor drumuri care duc nicăieri, terenuri în pantă şi borduri peste borduri. Incompetenţa gestiunii finanţelor publice este confirmată si de estimările Consiliului Fiscal, care estimează un deficit bugetar de 8,9% din PIB în acest an, mult peste prognozele Guvernului.
 
PSD mai arată că ”Guvernul PNL cu 16 ministere cheltuie cu 20% mai mult pe bunuri şi servicii decât guvernele PSD care aveau 24-28 de ministere. Lipsa restructurării cheltuielilor publice a condus la o risipă de bani publici pe achiziţii la suprapreţ aşa cum sunt deja cunoscute achiziţiile supraevaluate de materiale sanitare”. 
 
Social-democraţii susţin că salariaţii au rămas fără asigurări de sănătate pe perioada pandemiei.
 
”Măsurile de sprijin ale salariaţilor pe perioada pandemiei nu au fost corect implementate. Aceştia au rămas  fără asigurările de sănătate deoarece unii angajatori nu au plătit contribuţiile obligatorii. Mai grav este însă că aceste măsuri nu au fost condiţionate de obligaţia pentru angajator să menţină angajatul o perioadă determinată de timp după încheierea perioadei de şomaj tehnic”, arată PSD.
 
Totodată, PSD subliniază că ”a revenit guvernarea pe datorie, viitorul României este amanetat”, arătând că ”în numai 8 luni de guvernare, Ministrul Finanţelor Publice a împrumutat peste 100 miliarde lei, de 4 ori mai mult decât guvernarea PSD. Cu o viteză de împrumut de 1.000 euro pe secundă, ponderea datoriei guvernamentale a explodat la 40% din PIB în luna mai 2020, amanetând viitorul economic şi social al României pe termen mediu şi lung. În luna octombrie 2019, România înregistrase sub Guvernarea PSD un deficit bugetar de 2,8% din PIB şi o pondere a datoriei guvernamentale în PIB  de 34,7%, a şasea cea mai mică din UE”. De asemenea, PSD mai spune că guvernul actual nu a luat nicio măsură pentru stimularea producţiei interne. 
 
”Falimentul economiei româneşti în epoca guvernării PNL a condus la explozia dramatică a numărului de şomeri.  Proasta gestiune a crizei de către guvernarea PNL a condus la peste 1 milion de şomeri . Ultimele date oficiale comunicate de Ministerul Muncii la sfârşitul lunii mai 2020 arătau că peste 590.000 contracte de muncă au fost suspendate, în timp ce peste 400.000 de contracte de muncă erau desfiinţate. Şomajul tehnic nu reprezintă decât o măsură pasivă, de natură să mascheze pierderea dramatică a locurilor de muncă pe fondul scăderii producţiei determinate de prăbuşirea cererii. Guvernarea PNL a readus austeritatea şi cercul vicios al salariilor mici. Creşterile de venituri din anii anteriori sunt total anulate de lipsa de politici publice de susţinere a puterii de cumpărare a populaţiei. Luna mai 2020 a fost a doua lună ce a înregistrat o scădere a puterii de cumpărare a câştigului salarial mediu, conform Institutul Naţional de Statistică. Conform datelor Eurostat suntem la 28% din media UE la salarii şi la 66% din media UE la preţurile la alimente şi băuturi nealcoolice”, susţine PSD.
 
Social - democraţii vin şi cu o serie de soluţii alternative:
-Reaşezarea bugetului conform noilor priorităţi şi programarea bugetară multianuală. Un buget sustenabil se poate realiza prin raţionalizarea cheltuielilor la bunuri şi servicii, dobânzi şi transferuri, şi alocarea unor fonduri suplimentare pentru sănătate. De asemenea, se impune prioritizarea proiectelor pentru care se alocă efectiv fonduri la nivel guvernamental şi local. 
 
-Introducerea facturii online şi a unui regim contabil digital, armonizat şi legat la serverele ANAF care să permită monitorizarea tuturor tranzacţiilor comerciale în scopul reducerii evaziunii fiscale cu cel puţin 10% pe an.
 
-Programare economică prin investiţii pentru creşterea producţiei interne prin propunerea unor scheme de ajutor de stat pentru investiţii şi crearea de locuri de muncă, cât şi pentru creşterea investiţiilor şi a ocupării în zonele cu şomaj ridicat (mai mare de 5%).
 
-Schemă de ajutor de stat „Inovation”, pentru stimularea inovării şi creativităţii româneşti, cu două componente: 1) O schemă de ajutor de stat Inovation şi 2) O schemă de tip Start Up Inovation pentru încurajarea sectoarelor inovative şi a industriilor creative.
 
- Fundamentarea şi implementarea unei scheme de credite cu dobânda fixă şi subvenţionată pentru IMM-uri de 1 miliard de euro în cooperare cu BNR. Banca Naţională a României va propune schema de împrumuturi pentru IMM-uri cu dobândă fixă în sumă totală de 5 miliarde euro. BNR va da credite cu 0% dobândă băncilor comerciale care sunt obligate să acorde aceste credite IMM-urilor bancabile, cu o dobândă de maximum 2,5% pe an, în lei, cu perioada de minimum 3 ani şi maximum 10 ani, pentru capital de lucru şi investiţii (inclusiv leasing). 
 
- Fond de Investiţii pentru industrializare pe bază de licenţe 
 
- Acordarea a 2.500 lei lunar angajatorilor care încadrează ucenici/stagiari sau persoane care fac reconversie profesională fiind afectate de criza coronavirus, pentru o perioadă de 1 an, cu obligaţia menţinerii în activitate a persoanei respective încă un an de la data încetării ajutorului de stat.
 
- Venitului Minim Universal adaptat pentru categoriile sociale vulnerabile. Un program de susţinere a puterii de cumpărare a populaţiei adaptat celor 4 milioane români aflaţi în deprivare materială severă prin acordarea pe o perioadă de 3 luni a câte 1.000 lei/ lunar ca venit minim de subzistenţă. Aceşti bani vor intra aproape integral în economie şi se vor stimula cererea, investiţiile şi creşterea economică.
 
- Un mix de finanţare pentru investiţii de 15-20 miliarde euro: fonduri bugetare, fonduri europene, finanţare BEI – BERD – BM pentru proiecte sectoriale, parteneriate public-privat.
 
Totodată, reprezentanţii PSD au prezentat şi o ”cronologie a iresponsabilităţii PNL: 23 februarie - 16 iulie”, incluzând şi propunerile şi rezultatele social-democraţilor din perioada menţionată.

ŞTIREA INIŢIALĂ - ”Guvernul PNL a scăpat total situaţia de sub control. Datele ultimelor săptămâni arată că au eşuat în gestionarea pandemiei. Numărul cazurilor confirmate a crescut într-un ritm alarmant. Au eşuat în relansarea economiei, planul de relansare economică a rămas tot la stadiul de proiect, nimic concret. Au eşuat în îndeplinirea promisiunilor făcute faţă de români (...)”, a susţinut Robert Cazanciuc, duminică, într-o conferinţă de presă.

El a spus că acestea sunt rezultatele unui guvern interesat doar de alegeri şi de ”câştig rapid pentru clientela de partid”.

”Avem o ţară în derivă, condusă de un guvern cu zero credibilitate şi mai ales cu zero rezultate. E clar că România nu mai poate continua aşa. PSD nu va permite ca România să se prăbuşească sub povara incompetenţei şi a cleptocraţiei liberale. Am anunţat deja intenţia PSD de a depune moţiune de cenzură împotriva acestui guvern. Astăzi facem primul pas şi prezentăm Cartea neagră a guvernării liberale, suma motivelor pentru care guvernul PNL trebuie să plece. Documentul elaborat de specialiştii PSD din departamentele partidului, parlamentari şi europarlamentari, va sta la baza moţiunii de cenzură. El prezintă cronologic momentele-cheie în combaterea epidemiei, ratate însă de guvernul Orban, precum şi măsurile, pe fiecare domeniu în parte, care ar fi trebuit luate pentru ca România să nu se afle astăzi în această situaţie gravă”, a afirmat Cazanciuc.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.