Ferestrele Cazinoului din sala restaurantului dinspre mare vor fi refăcute, urmând să arate la fel ca în 1910, atunci când clădirea a fost inaugurată. De asemenea, şi împărţirea ferestrelor va fi refăcută după acelaşi design de acum 110 ani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Primăria Constanţa a transmis, sâmbătă, printr-un comunicat de presă, că lucrările la Cazinou au ajuns în etapa de expertizare a planşeelor dintre subsol şi parter. Echipele de constructori au montat schelele în sala restaurantului dinspre mare unde vor fi înlocuite inclusiv ferestrele, după modelul original din anul 1910.

Reprezentantul Primăriei municipiului Constanţa, arhitectul Radu Cornescu, explică că ferestrele din sala restaurantului vor fi refăcute şi vor arăta ca atunci când a fost construit Cazinoul.

“Cazinoul va reveni cât mai aproape de forma din 1910 când a fost inaugurat. Ferestrele din sala restaurantului dinspre mare vor fi refăcute, aşa cum le vedem în cărţile poştale vechi. Cele 5 ferestre care sunt acum cu boltă vor fi desfiinţate şi vor fi refăcute dreptunghiulare. Şi împărţirea ferestrelor în sine va fi refăcută după acelaşi design ca cel din 1910. Tot în sala restaurantului se lucrează încă la planşeul între subsol şi parter, dar au fost montate şi schele pentru remodelarea ferestrelor, dar şi pentru a se studia plafonul dintre parter şi etaj. În vederea stabilirii gradului de degradare s-au făcut  teste asupra materialelor existente. Au fost făcute sondaje pentru a se vedea care este starea grinzilor metalice şi la planşeul dintre parter şi etaj. Grinzile pot fi corodate şi se vor expertiza pentru a se decide dacă vor fi înlocuite sau doar consolidate”, a spus arhitectul Radu Cornescu.

El a menţionat că etapa care se realizează acum este una foarte importantă, dar şi migăloasă şi a precizat că va dura câteva luni până când va începe restaurarea propriu-zisă.

“Această etapă care se execută la plafon este foarte dificilă, deoarece aici, faţă de subsol, tot plafonul este plin de ornamente. Specialiştii vor lua mulaje după toate aceste decoraţii pentru a le reface conform cu cele originale. Etapa care se realizează acum este una foarte importantă, dar şi migăloasă. Ştiu că lumea este nerăbdătoare să vadă Cazinoul restaurat. Toată partea aceasta în care se decopertează tencuieli, plafoane, ziduri, stâlpi este cea în care constructorii colectează informaţii exacte din orice punct al Cazinoului şi va dura câteva luni pana va începe restaurarea propriu-zisă”, a mai declarat Radu Cornescu

În paralel, în aceste zile sunt executate lucrări şi la acoperişul Cazinoului care va fi decopertat şi refăcut în totalitate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.