Franţa, Germania şi Polonia şi-au exprimat vineri îngrijorarea faţă de evoluţia situaţiei în Belarus, înaintea alegerilor prezidenţiale de duminică, în care preşedintele în exerciţiu Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere din 1994, candidează la al şaselea mandat, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Miniştrii de externe francez,german şi polonez anunţă, într-o declaraţie comună, că observă ”cu o îngrijorare puternică evoluţiile în curs în Belarus”.

”Înaintea alegerilor prezidenţiale, noi apărăm ferm dreptul poporului belarus de a-şi exercita libertăţile fundamentale, inclusiv drepturile electorale, şi susţinem independenţa şi suveranitatea Republicii Belarus”, subliniază ei.

Parisul Berlinul şi Praga se declară îngrijorate de faptul că nici Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi nici Consiliul Europei (CoE) nu au putut trimite observatori pentru a monitoriza desfăşurarea procesului electoral.

”Am luat notă de informaţii îngrijorătoare cu privire la nereguli electorale în votul anticipat”, subliniază miniştrii şi îndeamnă autorităţile belaruse să acţioneze astfel încât alegerile să se desfăşoare ”în mod liber şi echitabil”.

Ei îndeamnă totodată Minskul să elibereze toate persoanele deţinute din motive politice şi ”să se abţină de la orice violenţă sau de la orice activitate îndreptată împotriva dreturilor omului”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.