Expoziţia „Horia Bernea: de la grădină la iconostas” va putea fi vizitată în sala „Irina Nicolau” a Muzeului Naţional al Ţăranului Român în perioada 12 august - 15 septembrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Expoziţia marchează 20 de ani de la moartea artistului.

Horia Bernea, aşa cum el însuşi afirma, a căutat în arta sa dialogul, colaborarea cu Dumnezeu. După ce a parcurs o etapă conceptualistă, abstractă, s-a întors gradual spre arta figurativă. A abordat genuri şi teme consacrate, şi-a impus limite în pictură şi a perseverat în a se apropia de resorturile ultime ale lumii ce ne înconjoară, cu instrumentele unui pictor care nu a negat nici arta contemporană, nici tradiţia. A considerat arta nu un scop în sine, ci un ajutor în supravieţuirea spirituală, iar împărtăşirea bucuriilor pe care le-a trăit în drumul său către adevăr a numit-o mărturisire.

Efortul său integrator în plan artistic a stat sub semnul crucii, pe care a recunoscut-o, cu neîncetată uimire, în toate. Prin expoziţia „Crucea”, a marcat înfiinţarea Muzeului Ţăranului Român, punând în lumină credinţa creştină ca fundament al civilizaţiei satului românesc şi importanţa crucii ca reper în contemporaneitate. El a aşezat şi expoziţia permanentă a Muzeului.

Cele mai multe dintre lucrările ce vor fi expuse la MŢR au fost puse la dispoziţie de colecţionarii dr. Sorin Costina, Daniel şi Roxana Ghiuruţan şi Doina şi Constantin Xifta.

Expoziţia va face parte din seria de evenimente Zilele Muzeului Ţăranului, organizată între 10 şi 20 septembrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.