Ajutoare internaţionale au început să sosească în Liban la o zi după cele două explozii uriaşe care au ucis marţi seara 137 de oameni, au rănit mii şi au lăsat fără locuinţă peste un sfert de milion de persoane, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit autorităţilor, aproximativ 2.750 de tone de nitrat de amoniu depozitate ”fără măsuri de precauţie” în portul Beirut se află la originea deflagraţiilor.

Premierul libanez Hassan Diab a lnasat marţi seara, la câteva ore după dramă, un ”apel urgent tuturor ţărilor pritene şi ţărilor surori”.

Banca Mondială (BM) s-a declarat pregătită să mobilizeze resurse pentru a ajuta Libanul.

Organizaţia, care a împrumutat 120 de milioane de dolari Libanului în aprilie pentru a susţine sectorul sănătăţii, a dat asigurări că îşi va ”desfăşura expertiza pentru a întreprinde o evaluare rapidă a pagubelor şi nevoilor şi pentru a elabora un plan de reconstrucţie (...)”, a anunţat ea miercuri, într-un comunicat.

Kuwaitul a anunţat miercuri sosirea în Liban a unui avion cu ”ajutor medical”, în contextul în care spitalele, afectate de criza economică şi pandemia covid-19 au fost copleşite de victime.

Preşedintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi a anunţat deschiderea unui spital de campanie în capitala libaneză.

Preşedintele francez Emmanuel macron a anunţat marţi seara pe Twitter trimiterea în Liban a unui detaşament în domeniul securităţiicivile şi ”mai multor tone de material sanitar”.

Franţa - o fostă putere mandatară - a trimis miercuri trei avioane cu ajutoare, iar macron a devenit joi primul şef de stat străin care viztează Beirutul după catastrofă.

Un oficial de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), Michael Ryan, a anunţat că insituţia ONU a ”început să trimită kituri de traumatologie şi de chirurgie de la depozitul regional din Dubai”, în Emiratrele Arabe Unite (EAU).

”Avem de asemenea echipe medicale de urgenţă pregătite de desfăşurare”, a precizat el.

Ţări de la Golful Persic, dintre care unele întreţin relaţii diplomatice şi economice strânse cu Libanul, au oferit de asemenea ajutoare.

Emirul Qatarului, şeicul Tamim bin Hamad Al-Thani, a anunţat trimiterea mai multor spitale de campanie.

PIRAMIDE ŞI TURNURI ILUMINATE

În EAU, celebrul Turn Burj Khalifa din Dubai, cel mai înalt din lume, a fost iluminat în culorile steagului libanez, în semn de solidaritate, la fel ca celebrele piramide de la Gizeh, în Egipt.

Iranul, foarte influent, a ofeirt un ”ajutor medical”, a anunţat preşedintele Hassan Rohani.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a promis "un ajutor umanitar în toate domeniile, mai ales în domeniul sănătăţii”.

Semiluna Roşie turcă urma să trimită o echipă de ajutor umanitar şi furnituri medicale de urgenţă.

Regele Iordaniei Abdallah al II-lea a trimis un spital militar de campanie în Liban.

Algeria a anunţat că trimite patru avioane şi un vapor încărcate cu ajutoare umanitare, cu echipe medicale, pompieri, hrană şi materiale de construcţie.

Papa Francisc a îndemnat la ”rugăciune pentru victime, familiile lor şi Liban” şi la trimiterea ”ajutorului comunităţii internaţionale în vederea depăşirii crizei”.

Olanda a anunţat că trimite 67 de muncitori umanitari la Beirut, inclsuiv medici, poliţişti şi pompieri.

Cehia, Grecia şi Ciprul, o insulă pe care exploziile au fost resimţite, au trimis zeci de salvatori la Beirut.

”SUSINERE”

Israelul a îndemnat marţi la ”depăşirea conflictului” şi a propus ”un ajutor medical şi umanitar” Libanului, vecinul său cu care se află în stare de război.

Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a anunţat că a oferit ajutorul ţării sale miercuri, într-o convorbire la telefon cu premierul Diab.

În Europa, cancelarul german Angela Merkel a promis să ofere ”o susţinere Libanului”.

În regatul Unit, regina Elizabeth a II-a s-a declarat miercuri ”profund întristată”, într-un mesaj de condoleanţe transmis preşedintelui libanez Michel Aoun.

Italia a trimis la beirut 14 pompieri specializaţi în evaluarea riscurilor chimice şi a structurilor avariate.

Tunisia a trimis de urgenţă două avioane militare cu ajutoare alimentare şi medicale şi aanunţat preluarea în grijă, la Tunis, a 100 de răniţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.