Un grup bipartizan de procurori generali din Statele Unite au cerut marţi guvernului american să permită şi altor companii să producă medicamentul antiviral remdesivir al companiei Gilead Sciences, destinat tratării bolii Covid-19, pentru a creşte disponibilitatea acestuia şi a reduce preţul, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Coaliţia formată din peste 30 de procurori generali ai statelor a cerut guvernului să acţioneze sau să permită statelor să facă acest lucru, afirmând într-o scrisoare adresată agenţiilor de sănătate din SUA că Gilead ”nu a stabilit un preţ rezonabil” pentru Remdesivir.

”Gilead nu ar trebui să profite de pandemie şi ar trebui să fie presată să facă mai mult pentru a ajuta mai mulţi oameni”, se arată în scrisoare.

Producătorul de medicamente percepe majorităţii pacienţilor din SUA 3.120 dolari pe seria de tratament sau 520 dolari pentru un flacon de remdesivir.

Medicamentul este unul dintre doar două medicamente care au demonstrat în studii clinice oficiale capacitatea de a ajuta pacienţii cu COVID-19 spitalizaţi.

Remdesivir a primit autorizaţie de utilizare de urgenţă în Statele Unite şi aprobare în alte ţări, după ce a redus perioada de spitalizare a pacienţilor incluşi într-un studiu clinic de amploare efectuat în SUA.

În scrisoare, coaliţia, condusă de procurorul general al statului Louisiana, Jeff Landry, şi de procurorul general din California, Xavier Becerra, a cerut guvernului federal să-şi exercite drepturile în temeiul Legii Bayh-Dole şi să acorde licenţă pentru fabricarea remesivir de către producătorii terţi, pentru extinderea producţiei.

Scrisoarea este adresată şefilor Departamentului pentru Sănătare şi Servicii Umane din SUA, Institutului Naţional de Sănătate şi Administraţiei pentru Alimente şi Medicamente.

Gilead şi agenţiile de sănătate nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii.

Guvernul Statelor Unite, care a oferit sprijin financiar pentru dezvoltarea medicamentului, a semnat în iunie un acord cu Gilead pentru peste 500.000 de serii de tratamente, cantitatea reprezentând cea mai mare parte a producţiei companiei până în septembrie.

Gilead a acceptat să trimită aproape întreaga ofertă de remdesivir către Statele Unite între iulie şi septembrie, potrivit Departamentului pentru Sănătare şi Servicii Umane. Agenţia şi statele gestionează alocarea medicamentului la spitalele din SUA în perioada respectivă.

Guvernul anunţat că va primi în jur de 94.000 de serii de tratamente în iulie, 175.000 în august şi alte 233.000 în septembrie.

Cu toate acestea, medicamentul este deficitar în Statele Unite, iar angajaţii şi directorii de spitale se plâng că medicamentul este greu de obţinut.

Gilead s-a asociat cu producători de medicamente generice din India şi Pakistan, între care Cipla şi Hetero Labs, pentru a produce şi furniza remdesivir în 127 de ţări în curs de dezvoltare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.