Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a denunţat marţi o tentativă de organizare a unui ”masacru” la Minsk, odată cu apropierea alegerilor prezidenţiale, după arestarea a 33 de ruşi din grupul paramilitar Wagner, apropiat lui Vladimir Putin, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Tentativa de a organiza un masacru în centrul Minskului este evidentă”, a declarat Lukaşenko marţi, într-un discurs adresat naţiunii, acuzând Rusia de ”minciună” cu privire la persoanele arestate, pentru că ”ele au povestit totul”.

Moscova a anunţat, după arestarea celor 33 de ruşi în Belarus, membri ai grupului privat paramilitar Wagner, că aceştia se aflau în tranzit către alte destinaţii.

Această organizaţie opacă este acuzată de mult timp de trimiterea unor mercenari la luptă în zone în care Rusia nu vrea să intervină în mod oficial.

”Sunt minciuni cu privire la Istanbul, Venezuela, Africa şi Libia. Aceşti oameni au mărturisit, ei au fost trimişi special în Belarus”, a tunat Lukaşenko în faţa invitaţilor săi şi aleşilor din Parlament.

El a spus că aceştia au recunoscut că au primit ordinul să intre în Belarus şi să aştepte ordine noi.

El a dezvăluit că altă unitate a fost trimisă în sudul ţării. ”Trebuie să o vânăm în păduri şi să o atacăm”, a subliniat el.

Arestarea acestor suspecţi a sporit şi mai mult tensiunile cu Rusia - cel mai apropiat aliat istoric al Belarusului.

”Aţi întâtziat cu un sfert de secol, noi suntem ancoraţi ferm în viitor, nu vrem să ne abandomăm ţara. Independenţa costă scump, dar merită preţul”, a declarat Lukaşenko, părând să se adreseze Rusiei, pe care o acuză de luni de zile că vrea să transforme Belarusul într-un vasal.

Lukaşenko, în vârstă de 65 de ani - dintre care a petrecut 20 la putere -, se confruntă cu o mobilizare fără precedent atât la Minsk, cât şi în provincie, a susţinătorilor opoziţiei care o susţin pe Svetlana Tihanovskaia, o profesoară de engleză, în vârstă de 37 de ani, care l-a înlocuit pe soţul său, Serghei, în cursa la preşedinţie, după arestarea acestuia în mai.

Autorităţile îl acuză pe soţul său de faptul că a complotat împreună cu grupul Wagner să orchestreze revolte cu ocazia alegerilor prezidenţiale - nişte acuzaţii fanteziste, afirmă Moscova şi criticii săi.

În discursul său, Lukaşenko le-a catalogat drept ”biete fete” pe Svetlana Tihanoveskaia şi cele două aliate ale sale, fosta directoare a campaniei unui rival încarcerat al preşedintelui şi soţia unui opozant care s-a exilat, în care vede marionete aflate pe mâna unor manipulatori.

”Ele nu înţeleg nimic din ceea ce spun, din ceea ce fac”, a tunat el. ”Nu conduci o ţară venind de nicăieri”.

Transpirând abundent, în acest discurs de două ore, Lukaşenko şi-a început alocuţiunea către naţiune lăudând stabilitatea Belarusului într-o lume în haos.

”Toată planeta tremură (...), Belarusul este singurul loc calm în inima Eurasiei”, a proclamat el.

Lukaşenko, care a minimalizat mereu gravitatea pandemiei covid-19, a proclamat abrupt că, sub conducerea sa, epidemia a fost larg oprită în ţară. El însuşi a fost contaminat cu noul  coronavirus, fără să prezinte simptome.

Alegerile prezidenţiale de duminică sunt considerate o provocare pentru Lukaşenko, care se confruntă cu o contestare tot mai puternică pe tema modului în care a gestionat pandemia, a politicii economice şi în domeniul drepturilor omului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.