Uraganul Isaias a atins uscatul în North Carolina, în sud-estul Statelor Unite, unde ploile care-l însoţesc ar putea cauza victime, potrivit meteorologilor, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Însoţit de rafale de vânt de până la 140 de kilometri pe oră, Isaias a atins uscatul în apropiere de Ocean Isle Beach, la ora locală 23.10 (marţi, 6.10, ora României), în sudul North Carolina, a precizat Centrul Naţional al Uraganelor (NHC), cu sediul la Miami, în Florida.

O depresiune intră în categoria 1 pe scara Saffir-Simpson de clasificare a uraganelor - cu cinci categorii - atunci când rafalele sale de vânt susţinute depăşesc 119 kilometri pe oră.

NHC avertizează cu privire la riscul unor rafale de vânt violente, inundaţii şi valuri puternice în North Carolina şi South Carolina, unde locuitorii sunt obişnuiţi cu furtuni în aproape fiecare vară.

Preşedintele american Donald Trump a anunţat că a declarat starea de urgenţă în Florida şi în cele două Caroline, în vederea deblocării unor fonduri federale.

”Toată lumea trebuie să rămână atentă”, a avertizat el într-o conferinţă de presă. ”Încurajez pe toată luma să urmeze directivele autorităţilor locale şi statelor”, a adăugat el.

”În North Carolina, ştim în mare ce să facem”, declara în weekend guvernatorul Roy Cooper, şi anume să nu se conducă pe drumuri inundate, adăpostirea în locuri sigure şi pregătirea unui kit de urgenţă, .

”Dar, de această această, puneţi-vă măşti (de protecţie) şi dezinfectanţi pentru mâini în kit şi nu uitaţi să respectaţi distanţarea socială”, a îndemnat el.

La fel ca multe state din sudul şi vestul Statelor Unite, cele două Caroline se confruntă de mai multe săptămâni cu o creştere puternică a epidemiei covid-19.

În North Carolina, militari au fost desfăşuraţi în zona de coastă, la Atlantic, pentru a ajuta la pregătirea în vederea furtunii şi a oferi sprijinul, dacă este necesar.

O alertă de tornade este în vigoare în acest stat până marţi (ora locală), potrivit agenţiei meteorologice americane.

Clasat o vreme uragan de categoria 1, după care a fost retrogradat furtună tropicală, iar apoi a redevenit uragan, Isaias a ameninţat mai întâi Florida, duminică.

Furtuna nu a prins în intensitate la contactul cu apele calde din strâmtoarea Floridei..

Centrele de depistare a covid-19 din Florida, multe în corturi, au fost închise până după trecerea lui Isaias.

Isaia a făcut săptămâna trecută o victimă în teritoriul american Puerto Rico, o femeie în vârstă de 56 de ani, al cărei vehicul a fost luat de ape.

Depresiunea a cauzat de asemenea pagube, în Republica Dominicană şi Bahamas.

Însă ea a cruţat Florida, unde autorităţile, afectate dur de pandemia covid-19, se temeau de ceea ce este mai rău.

Rafale puternice de vânt erau aşteptate marţi la Washington, Philadelphia şi New York. Guvernatorul statului New Jersey, Phil Murphy, a declarat starea de urgenţăă şi şi-a îndemnat concetăţăenii să nu se aventureze pe stradă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.