Armata israeliană a ucis patru ”terorişti” care puneau explozivi în apropiere de bariera de securitate, de-a lungul părţii siriene a Platoului Golan - ocupate de Israel - a anunţat luni un purtător de cuvânt militar, care a precizat că nu poate acuza imediat mişcarea libaneză Hezbollah sau Iranul de această ”infiltrare” şi că forţe israeliene verificau perimetrul, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceşti bărbaţi neidentificaţi ”se aflau pe teritoriul israelian, însă dincolo de barieră”, le-a declarat telefonic unor jurnalişti colonelul Jonathan Conricus.

O unitate israeliană - acoperită de lunetişti  şi susţinută de raiduri aeriene - i-a atacat pe bărbaţii infiltraţi duminică, imediat după ora locală 23.00 (şi ora României), a precizat el.

”Noi credem că toţi patru au fost ucişi”, a anunţat purtătorul de cuvânt.

Israelul şi Siria vecină se află, tehnic, în război. Siria este devastată din 2011 de un război complex, la care iau parte rebeli, jihadişti şi actori regionali şi interaţionali. Israelul efectuează din 2011 raiduri în Siria, unde regimullui Bashar al-Assad este suţinut militar de Iran şi Hezbollah, oile negre ale statului evreu.

În iulie, elicoptere israeliene au atacat ţinte militare în sudul Siriei, ca represalii faţă de tiruri vizând ţinte israeliene. În aceeaşi lună, cinci combatanţi susţinuţi de Iran au fost ucişi într-un atac israelian cu rachetă, la sud de Damasc, potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (SOHR).

Presa israeliană scrie că operaţiunile israeliene se explică printr-o ameninţare tot mai mare din partea Hezbollah, care are o prezenţă semnificativă în Siria.

Colonelul Conricus a anunţat luni că nu poate să acuze imediat Hezbollahul sau Iranul în ”infiltrare”, precizând că forţele israeliene verificau sectorul.

”Nu ştim, în acest stadiu, şi nu putem confirma o legătură între grupul terorist şi Hezbollah sau iranienei”, a declaart el. ”Ştim că diverse facţiuni operează pe teritoriul sirian”, a adăugat el.

Colonelul israelian a anunţat că unitatea de elită Maglan a fost desfăşurată în sector de mai multe zile.

”Am constatat o activitate neobişnuită în acest loc săptămâna trecută şi am desfăşurat o unitate de comando”, a precizat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.