Lucrătorii de la Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad - Sistemul de Gospodărire a Apelor Iaşi au prelevat probe din râurile Bahlui şi Jijia, după ce la suprafaţa apelor dar şi pe maluri au apărut peşti morţi. Potrivit specialiştilor, cauza mortalităţii piscicole ar fi nivelul scăzut al oxigenului din apă, pe fondul variaţiilor de temperatură.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prefectul de Iaşi Marian Grigoraş a anunţat duminică la prânz că angajaţi de la Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad, filiala Iaşi, verifică situaţia apărută pe râurile Jijia şi Bahlui, unde au fost semnalaţi peşti morţi.

„Au fost prelevate şi ieri şi astăzi probe, în vederea efectuării de analize de laborator. În acelaşi timp, s-a acţionat pentru îndepărtarea peştilor morţi”, a afirmat prefectul Iaşiului, Marian Grigoraş.

Potrivit reprezentanţilor Administraţiei Bazinale de Apă Prut-Bârlad, primele rezultate de laborator arată un nivel scăzut al oxigenului din apă.

„Având în vedere precipitaţiile înregistrate în cursul zilei de 30.07.2020, produse local cu intensitate mai mare, urmate de scăderea bruscă a temperaturii, coroborat cu valorile reduse ale oxigenului din apă, au condus la înregistrarea locală a  mortalitaţii piscicole”, a declarat purtătorul de cuvânt al Administraţiei Bazinale de Apă Prut-Bârlad, Andreea Poenaru.

Apariţia peştilor morţi pe cele două râuri a fost semnalată pe Facebook de ieşeanul Silviu Gurlui, profesor universitar la Facultatea de Fizică.

„Apa e neagră. Malurile sunt albe cu peşti morţi. Dezastru ecologic. Bahluiul miroase şi poartă mai la vale, spre Jijia, peştii morţi, gunoaie, lucruri încă neidentificate. Apoi se varsă în Jijia. După ce se amestecă, alţi peşti la vale pe ambele maluri zac. Miros puternic de hoit. Mai la vale de un pod, 10-15 oameni culeg peştii mai mari în saci. Chem autorităţile să ia măsurile ce se impun. Înţeleg că anul trecut, s-ar fi întâmplat ceva asemănător”, a scris Silviu Gurlui.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.