MAE, subliniază în mesajul de Ziua naţională de comemorare a Holocaustului împotriva romilor că, în contextul crizei sanitare, notează cu îngrijorare creşterea numărului de acte discriminatorii şi a discursului instigator la ură îndreptat împotriva membrilor comunităţii rome şi condamnă cu fermitate astfel de fenomene.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ministerul Afacerilor Externe aduce, astăzi, 2 august 2020, un omagiu tuturor victimelor de etnie romă care au suferit pe întreaga perioadă a celui de-al Doilea Război Mondial. Trecerea sub tăcere, timp de mai multe decenii, a suferinţelor romilor europeni în lagărele de concentrare a contribuit la perpetuarea prejudecăţilor şi stigmatizării acestei comunităţi”, transmite ministerul.

Ministerul Afacerilor Externe susţine asumarea responsabilităţii comune de a înlătura prejudecăţile şi de a lupta împotriva discriminării şi acţiunilor extremiste cu caracter etnic sau rasist.

”În contextul curent al crizei sanitare, Ministerul Afacerilor Externe  notează cu îngrijorare creşterea numărului de acte discriminatorii şi a discursului instigator la ură îndreptat împotriva membrilor comunităţii rome şi condamnă cu fermitate astfel de fenomene”, se arată în comunicatul MAE.

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe salută, cu acest prilej, adoptarea şi promulgarea în iulie 2020, a Legii nr. 124/2020 privind instituirea zilei de 2 august ca Ziua naţională de comemorare a Holocaustului împotriva romilor - Samudaripen.

La 2 august 1944, aproximativ 3.000 de romi din lagărul Auschwitz-Birkenau au căzut victime ale regimului nazist. În total, în Europa, circa 500.000 romi au fost ucişi în evenimentele din perioada Holocaustului.

Pentru a onora memoria victimelor, ziua de 2 august a fost declarată drept Ziua internaţională de comemorare a genocidului romilor. 

Prin Legea nr. 124/2020, în vigoare din 13 iulie 2020, ziua de 2 august a fost instituită în plan naţional ca Zi naţională de comemorare a Holocaustului împotriva Romilor - Samudaripen.

Detalii despre deportarea romilor români în Transnistria pot fi regăsite în Raportul final al Comisiei Internaţionale pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, capitolul „Deportarea romilor şi tratamentul lor în Transnistria”. Informaţii despre acest episod tragic al istoriei naţionale pot fi obţinute accesând pagina https://www.inshr-ew.ro/ro/files/Raport%20Final/Raport_final.pdf.pdf.

În cadrul Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului (IHRA) funcţionează Comitetul pentru genocidul romilor, al cărui obiect de activitate îl reprezintă conştientizarea genocidului romilor în perioada regimului naţional-socialist şi includerea în programele şcolare a unui capitol dedicat acestui subiect. Detalii despre activităţile IHRA în acest domeniu pot fi obţinute accesând https://www.holocaustremembrance.com/genocide-of-the-roma.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.