Uraganul Isaias a ajuns sâmbătă în arhipelagul Bahamas, urmând să se intensifice înainte de a atinge la sfârşitul zilei Florida, stat american care se numără deja printre cele mai afectate de pandemie în SUA, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Isaias a trecut în noaptea de joi spre vineri de la statutul de furtună tropicală la cea de uragan de categorie 1 (din 5), cu vânturi care suflă până la 130 de km/ oră, potrivit Centrului Naţional al Uraganelor (NHC). 

În cel mai recent buletin publicat sâmbătă, ora 6.00 GMT, NHC a descris fenomenul drept o furtună care se deplasează către nord-vest cu viteza de 22,5 km/oră şi deocamdată loveşte Bahamas şi arhipelagul Turks şi Caicos.

Deja devastat în septembrie 2019 de uraganul Dorian de categorie 5, care a provocat moartea a 70 de persoane, Bahamas a înregistrat sute de dispăruţi şi miliarde de dolari în daune materiale.          

"Uraganul ar putea aduce ploi puternice în sudul şi estul Floridei", ceea ce ar cauza "inundaţii bruşte în oraşe", a prevenit agenţia care gestionează urgenţele în Florida. 

Florida ar urma să resimtă primele efecte ale lui Isaias sâmbătă, la finalul zilei, potrivit NHC.                

Pe durata trecerii sale prin Republica Dominicană, unde 14 dintre cele 32 de provincii naţionale au fost plasate sub cod roşu, Isaias a făcut o victimă şi a provocat viituri.

Vineri, a cauzat numeroase pagube în Porto Rico, teritoriu american. 

Sosirea uraganului în Florida, stat care a devenit focar al pandemiei de Covid-19 în SUA este un scenariu catastrofal pentru acest stat, ale cărui spitale sunt deja aglomerate. 

Preşedintele Donald Trump a mers vineri în Florida, care a înregistrat un număr record de decese din cauza virusului în 24 de ore, pentru a patra zi consecutiv. 

Florida a raportat vineri 257 de decese într-o zi. Mai mult de 470.000 de cazuri depistate de la începutul pandemiei au fost raportate aici, depăşind New York-ul, mult timp epicentrul american în primăvară. 

Florida a început să închidă centre de testare pentru Covid-19, amenajate în corturi, ca măsură de precauţie înainte de sosirea uraganului Isaias. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.