Mii de belaruşi - 34.000 potrivit ONG-ului de apărarea drepturilor omului Viasna - au susţinut-o la un miting pe candidata opoziţiei în alegerile prezidenţiale de la 9 august, Svetlana Tihanovskaia, în pofida unei situaţii tensionate după arestarea mai multor opozanţi de prim-plan, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Susţinătorii Svetlanei Tihanovskaia au participat joi seara, într-un parc din capitala belarusă, la cea mai mare adunare a opoziţiei belaruse din ultimii ani în această fostă republică sovietică, potrivit unui jurnalist AFP de la faţa locului.

Autorităţile belaruse au acuzat anterior doi opozanţi în prezent încarceraţi - Mikola Statkevici şi Serghei Tihanovski, soţul lui Tihanovskaia - de faptul că au vrut să organizeze ”revolte în masă” cu susţinerea unor ”combataţi ruşi”, dintre care peste 30 au fost arestaţi miercuri.

”Am aflat că Serghei (Tihanovski) este acuzat de pregătirea unor revolte. Voi distrugeţi soarta unui om, nu a unuia singura, ci a tuturor deţinuţilor politici din ţară”, a declarat Svetlana Tihanovskaia adresându-se autorităţilor, în faţa miilor de susţinători, majoritatea tineri.

”Nimeni nu va crede că aceşti combatanţi ne-au fost trimiţi pentru alegeri. Că ei voiau să facă o revoluţie aici. Ce revoluţie? Noi vrem libertate”, a declarat ea, referindu-se la mercenarii ruşi din grupul Wagner arestaţi, apreciind că această situaţie, catalogată de mulţi opozanţi ruţi drept o înscenare, este ”înfiorătoare”.

Devenită candidată după arestarea soţului său, această profesoară de engleză în vârstă de 37 de ani este de-acum, în pofida tuturor aşteptărilor, un adevărat fenomen politic, atrăgând mulţimi nemaivăzute anterior la mitinguri în Belarus.

Ea s-a aliat cu Maria Kolesnikova, fosta directoare de campanie a altui opozant încarcerat, şi cu Veronika Ţepkalo, soţia unui al treilea critic al regimului lui Aleksandr Lukaşenko, aflată în exil în Rusia.

Preşedintele Aleksandr Lukaşenko, la putere din 1984, vizează un al şaselea mandat, însă se confruntă anul acesta cu o mobilizare neobişnuită în favoarea opoziţiei, galvanizată de apariţia unor noi feţe.

Minskul îi acuză pe cei 32 de ruşi pe care i-a arestat de faptul că sunt membri ai grupului Wagner, o societate paramilitară rusă privată apropiată Kremlinului şi suspectată că trimite mercenari în străinătate - în Ucraina, Libia sau Republica Centrafricană.

Diplomaţia rusă a anunţat într-un comunicat că aceşti bărbaţi lucrează la o întreprindere belarusă şi se aflau în tranzit către Istanbul.

”Orice tentativă de a prezenta ceea ce s-a întâmplat drept un amestec extren în afacerile Republicii (Belarus) este cel puţin aiuritoare”, apreciază în acest comunicat Moscova.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.