Justiţia rusă l-a condamnat joi la nouă ani de închisoare pe un fost puşcaş marin, Trevor Reed, în vârstăde 29 de ani, originar din Texas, găsit vinovat de agresarea a doi poliţişti - o acuzaţie pe care tânărul o respinge drept ”politică”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această pedeapsă foarte dură intervine la câteva săptămâni după condamnarrea altui american, de spionaj, într-un dosar controversat.

Judecătorul Dmitri Arnaut a precizat că Trevor Reed a fost găsit vinovat de cauzarea unui ”prejudiciu fizic şi moral” celor doi poliţişti.

După verdict, Trevor Reed, prezent la şedinţă în spatele unui grilaj metalic, a catalogat acest dosar drept ”politic” şi a anunţat că face apel.

”Voi cere o susţinere politică Guvernului meu”, a spus el, clamându-şi nevinovăţia, potrivit unui jurnalist AFP de la faţa locului.

Originar din Texas, americanul este acuzat de agresarea, în 2019, a doi polişişti chemaţi la locul unei petreceri, la Moscova, în timp ce tânărul se afla în stare de ebrietate.

Potrivit tribunalului, această beţie a jucat un ”rol determinant” în incident şi constituie o ”circumstanţă agravantă”.

Parchetul a cerut ca tânărul american să fie condamnat la nouă ani şi opt luni de închisoare.

Unul dintre poliţişti a declarat că Trevor Reed a încercat să-l dezarmeze în timp ce era condus cu maşina către un post de poliţie. Celălalt a dat asigurări că a fost lovit în abdomen de către  american.

Prezent la şedinţă, tatăl acuzatului, Joey Reed, a apreciat că niciuna dintre probele prezentate de către anchetatorii ruşi nu este ”credibilă”.

Aflat în detenţie din august, Trevor Reed a pledat nevinovat, însă a recunoscut că nu-şi aminteşte incidentul.

Această condamnare intervine în contextul unor zvonuri, care circulă de mai multe săptămâni, cu privire la un eventual schimb de deţinuţi între Moscova şi Washington.

Trevor Reed a declarat joi că nu a fost informat cu privire la astfel de negocieri.

În iunie, alt fost puşcaş marin, Paul Whelan, care deţine totodată cetăţeniile britanică, irlandeză şi canadiană, a fost condamnat la 16 ani de închisoare, după ce a fost găsit vinovat de spionaj, o condamnare pe care acesta şi rudele sale au respins-o tot drept ”politică”.

Avocatul său a evocat în mai multe rânduri, după verdict, posibilitatea ca clientul său să fie eliberat în schimbul eliberării a doi ruşi deţinuţi în Statele Unite, celebrul ”vânzător al morţii” Viktor Bout şi pilotul Konsantin Iaroşenko, deţinut cu privire la trafic de droguri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.