Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, precizează că poziţia României în ceea ce priveşte etichetarea nutriţională a produselor alimentare este asemănătoare cu cea a Italiei, optând astfel pentru schema ”Nutrinform battery”, care oferă consumatorilor informaţii privind nivelul de energie asigurat prin consumul produsului, similar unei baterii energetice. România susţine şi aplicarea unui simbol prin care produsele alimentare obţinute din materii prime naturale să fie evidenţiate sau a unei prezentări grafice utilizând un cod de culori care să avantajeze produsele naturale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a purtat marţi o discuţie, prin sistem videoconferinţă, cu omologul său italian, Teresa Bellanova, pe tema etichetării nutriţionale a produselor alimentare. Alături de ministrul Oros s-a aflat şi secretarul de stat Aurel Simion. Italia a contactat statele membre, printre care şi România, care nu au luat încă o decizie în ceea ce priveşte schema pe care o vor susţine, pentru a stabili o viziune comună în selectarea criteriilor ce vor fi adoptate.

”În intervenţia sa, ministrul Adrian Oros a exprimat că poziţia ţării noastre este similară cu cea a Italiei, apreciind că o etichetă 'Nutrinform battery' ar fi mai potrivit de utilizat, prin prisma faptului că nu defavorizează unele produse alimentare naturale. Susţinerea acestui model a fost agreată în urma consultărilor cu autorităţile publice abilitate”, precizează Ministerul Agriculturii într-un comunicat.

Suplimentar faţă de forma actuală prezentată a Nutrinform battery, România consideră utilă aplicarea unui simbol prin care produsele alimentare obţinute din materii prime naturale să fie evidenţiate, sau a unei prezentări grafice utilizând un cod de culori care să avantajeze produsele naturale.

Ministrul Oros a declarat că orice model de etichetă nutriţională nu ar trebui să afecteze negativ percepţia consumatorilor asupra alimentelor produse din ingrediente naturale, cum sunt şi cele cu denumire de origine protejată, a specialităţilor tradiţionale şi a celor cu indicaţie geografică protejată.

”Oficialul MADR i-a transmis omologului său că ambele ţări îşi vor susţine interesele comune în cadrul viitorului Consiliu informal în avantajul consumatorilor, dar şi al fermierilor şi al procesatorilor. Cei doi demnitari îşi doresc ca şi alte state să se alăture acestui demers”, mai informează MADR.

Totodată, ministrul Oros a subliniat necesitatea promovării unor produse alimentare sănătoase, precum şi a informării corecte a consumatorilor.

Pe perioada Preşedinţiei germane la Consiliul UE vor fi intensificate discuţiile pe marginea adoptării unei scheme armonizate la nivelul UE pe tema etichetării nutriţionale în câmpul vizual principal al ambalajelor alimentare.

În opinia Italiei, descrierea nutriţională a produselor pe etichete ar trebui să fie informativă, bazată pe dovezi ştiinţifice şi să respecte dietele tradiţionale, cultura culinară şi obiceiurile alimentare locale.

Una din acţiunile prevăzute se referă la adoptarea unui sistem armonizat pentru etichetarea nutriţională, iar o parte a statelor membre susţin pentru aceasta un model denumit ”Nutriscore”, bazat pe un cod de culori. Italia a propus o altă schemă denumită „Nutrinform battery”, care oferă consumatorilor informaţii privind nivelul de energie asigurat prin consumul produsului, similar unei baterii energetice.

Procentul de energie pentru fiecare dintre componente, dar şi pentru 100g de produs alimentar, fără a utiliza coduri de culoare, ar putea reprezenta criterii pentru o etichetare obiectivă, care să nu afecteze percepţia consumatorilor asupra unor produse tradiţionale de tip IGP, STG, DOP.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.