Statele Unite au hotărât să retragă 11.900 de militari din Germania - dintre care 6.300 urmează să fie repatriaţi -, iar alţi 5.600 repoziţionarţi în alte state NATO - o mare parte în Belgia şi Italia -, a anunţat miercuri şeful Pentagonului Mark Esper, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Guvernul american intenţionează, de asemenea, să repoziţioneze forţe în Polonia şi în ţările baltice, în cazul în care ajunge la un acord cu acestea asupra statutului trupelor, a precizat într-o conferinţă de presă, la Washington, secretarul american al Apărării.

Esper dă asigurări că obiectivul acestei retrageri este strategic şi vizează disuasiunea Rusiei.

Însă, la doar câteva minute după conferinţa de presă a şefului Pentagonului, comandantul suprem Donald Trump a explicat că această retragere este cauzată de refuzul Germaniei de a ”plăti mai mult”.

”Ne-am săturat să fim fraieri”, a declarat presei, la Casa Albă, şeful statului american.

”Ne vom reduce forţele pentru că ei nu plătesc. Este foarte simplu”, a tunat Trump.

Dintre cei aproximativ 34.500 de militari staţionaţi în prezent în Germania, aproximativ 6.300 urmează să fie repatriaţi în Statele Unite, iar ceilalţi 5.600 urmează să fie repoziţionaţi în state membre NATO, a precizat Esper.

Aproximativ 2.000 de militari americani urmează să fie trimişi în Italia şi Belgia.

SCHIMBAREA LOCULUI COMANDAMENTULUI

Comandamentul Militar american în Europa (EUCOM) - în prezent la Suttgart - urmează să fie mutat la Mons, în Belgia, unde se află Comandamentul NATO, ceea ce-l va scuti pe generalul american care conduce în mod tradiţional cele două comandamente să facă naveta între cele două ţări.

Comandamntul Militar american în Africa (AFROCOM) - care se află tot la Stuttgart - ar putea de asemenea să fie mutat, însă nu s-a luat încă nicio decizie în acest sens, a precizat şeful Pentagonului.

Cei 2.500 de militari americani din cadrul Forţelor aeriene (US Air Force) staţionaţi în baza Mildenhall, în Regatul Unit, care urmau să fie repoziţionaţi în Germania, urmează să rămână în Marea Britanie.

Esper a anunţăat că primele mişcări de trupe ar putea să aibă loc ”în câteva săptămâni”.

Însă Trump a sugerat că planul ar putea fi revizuit.

”Dacă ei încep să-şi plătească facturile, eu voi reflecta”, a declarat locatarul Casei Albe.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.