Rusia speră să lanseze producţia - industrială - a două vaccinuri împotriva covid-19, în septembrie şi în octombrie, iar în caz de certificare Moscova speră să producă 200 de milioane de doze de vaccin, a anunţat miercuri vicepremierul rus Tatiana Golikova, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Două vaccinuri concepute de cercetători ruşi ”sunt în prezent cele mai promiţătoare”, a declarat Golikova într-o reuniune prin videoconferinţă cu preşedintele rus Vladimir Putin, consacrată pandemiei covid-19.

Primul vaccin este pus la punct de Ministerul rus al Apărării şi Centrul de Cercetare Epidemiologică şi Microbiologică Nikolai Gamaleia. El este testat deja pe oameni, potrivit lui Tatiana Golikova.

”Lansarea producţiei sale industriale este avută în vedere în septembrie 2020”, în urma unei certificări şi unor teste clinice suplimentare asupra a 1.800 de persoane, a precizat vicepremierul.

Al doilea vaccin este conceput de Centrul siberian de Cercetare Vektor şi este, de asemenea, supus unor teste clinice ce urmează să se încheie în septembrie, după care să fie certificat, în aceeaşi lună, potrivit lui Golikova.

Primele doze ar urma să fie produse ”în octombrie 2020”, a apreciat ea.

La rândul său, liderul de Kremlin a anunţat că în prezent există ”mult mai multe” vaccinuri ruseşti în curs de punere la punct, însă a subliniat că certitudinea eficienţei lor este necesar să fie ”absolută”, înainte să se treacă la vaccinare.

Rusia - a patra cea mai afectată ţară de covid-19, după Statele Unite, Brazilia şi India - şi-a proclamat încă din aprilie voinţa de a se afla printre primele ţări - dacă nu prima - care să creeze un vaccin împotriva SARS-CoV-2.

Până la sfârşitul anului, Rusia speră să producă împreună cu partenerii săi 200 de milioane de doze de vaccin împotriva noului coronavirus, în cazul în care testele clinice se încheie cu succes, a dat asigurări săptămâna trecută Kirill Dmitriev, preşedintele Fondului suveran care finanţează punerea la punct a vaccinului Centrului Nikolai Gamaleia.

Rusia a înregistrat până în prezent 828.990 de contaminări cu noul coronavirus şi 13.673 de decese din cauza covid-19.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.