Pretendentul democrat la Casa Albă Joe Biden a anunţat că va dezvălui în prima săptămâna din august numele foarte aşteptat al partenerei sale de cursă în alegerile prezidenţiale americane, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Voi face o alegere în prima săptămână din august”, a anunţat Biden marţi, într-o  conferinţă de presă în fieful său din Wilmington, în statul Delaware.

”Şi vă promit, vă voi spune atunci când o voi face”, a adăugat el.

”Vom vedea”, i-a răspuns fostul vicepreşedinte al lui Barack Obama unei jurnaliste care l-a întrebat dacă se va putea întâlni cu partenera sa de cursă, în pofida pandemiei covid-19.

Democratul în vârstă de 77 de ani a glumit că i-ar fi dificil să se întâlnească cu ea în mod discret, din cauza jurnaliştilor care se adună în faţa casei sale la Wilmington, unde îşi petrece cea mai mare a timpului după ce criza sanitară a oprit brutal campania prezidenţală americană.

Învingător al unor alegeri primare democrate marcate de o diversitate fără precedent, septuagenarul a promis că va alege o femeie cu care să facă campanie împotriva lui Donald Trump, în vârstă de 74 de ani, şi care ar putea deveni prima femeie vicepreşedintă a Statelor Unite, în cazul unei victorii la 3 noiembrie.

Fosta sa rivală în alegerile primare şi singura senatoare de culoare din Congres Kamala Harris este creditată prima în previziuni, dar şi fosta consilieră în probleme de securitate naţională a lui Barack Obama Susan Rice.

Odată cu mişcarea istorică de protest împotriva violenţei poliţiei şi rasismului, presiunea s-a accentuat ca el să aleagă oparteneră de cursă afroamericană.

Însă unii strategi avansează că ar trebui să aleagă mai degrabă o femeie din Midwest, ale cărui regiuni rurale şi industriale au trecut de partea lui Trump în 2016.

Alte parlamentare figurează în previziuni, şi anume senatoarea Elizabeth Warren, altă candidată înfrântă la învestitura democrată, dar şi Val Demings şi Karen Bass, două alese afroamericane în Camera Reprezentanţilor.

Guvernatoarele din Michigan Gretchen Whitmer şi din New Mexico Michelle Lujan Grisham sunt de asemenea citate.

În contextul a numeroase zvonuri, site-ul de ştiri Politico a actualizat marţi un articol despre diverse candidate, anunţând că Joe Biden a ales-o pe Kamala Harris ”la 1 august” şi afirmă că acesta a catalogat-o drept o ”parteneră de cursă remarcabilă”.

Site-ul a rectificat şi a evocat o ”eroare”. Un purtător de cuvânt al Politico, Brad Dayspring, a declarat pentru AFP că este vorba despre un text folosit pentru punerea în pagină.

Purtătorul de cuvânt al lui Joe Biden, TJ Ducklo, a scris pe Twitter că ”nu este adevărat”.

Joe Biden urmează să fie desemnat în mod oficial candidat al Partidului Democrat într-o Convenţie organizată în perioada 17-20 august, în Wisconsin, esenţialmente virtuală.

Prezentându-se drept ”antiteza” lui Donald Trump, democratul a denunţat gestionarea de către miliardarul republican a pandemiei covid-19, care s-a soldat cu aproape 150.000 de morţi în Statele Unite şi manifestaţii împotriva rasismului.

”El a demonstrat că nu poate învinge pandemia şi (nu) vă (poate) proteja. El nu poate relansa economia şi pune America să muncească din nou. Iar el suflă în mod intenţionat, fără vreo surpriză, în flăcările disensiunii şi rasismului în această ţară”, a declarat Biden.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.