Premierul Ludovic Orban a afirmat marţi, după întâlnirea cu sindicaliştii din sănătate, că vor fi detaşate cadre medicale în unităţile unde este nevoie, după ce autorităţile au apelat la voluntariat, însă că răspunsul primit nu este la nivelul aşteptărilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
“Detaşarea cadrelor medicale care sunt în alte entităţi, de exemplu, într-o direcţie de sănătate publică avem nevoie de medici generalişti, de medici infecţionişti, de asistente medicale care să se implice în derularea tuturor activităţilor DSP-urilor. În special în spitalele Covid, secţiile exterioare, care sunt destinate tratării pacienţilor cu forme uşoare avem nevoie de cadre medicale”, a declarat Orban, într-o conferinţă de presă. 
El a mai afirmat că medicii anestezişti care vor fi detaşaţi vor primi un spor de 50%, pe lângă sporul primit de cei care lucrează în secţiile de terapie intensivă. 
“Noi am apelat la voluntariat, aici răspunsul pe care l-am primit nu este la nivelul aşteptărilor, şi ca atare vom utiliza instrumentul legal al detaşării. Ce am discutat într-adevăr este ca pentru anumite categorii de persoane, cum sunt medicii antestezişti, care lucrează în secţiile de terapie intensivă, acest spor de 50% pe care îl primesc pentru detaşare să fie suplimentar faţă de sporul pe care îl primesc cei din secţiile de terapie intensivă şi aici, dacă e necesar, chiar putem face această clarificare într-o ordonanţă de urgenţă”, a mai afirmat premierul.
Orban a mai anunţat că Ministerul Sănătăţii şi Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă evaluează personalul existent în spitalele non-Covid. 
“Ministerul Sănătăţii împreună cu şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă au misiunea de a evalua personalul existent la spitalele non-Covid, în specialităţile necesare şi anume medici anestezişti pentru secţiile de terapie intensivă, asistenţi pentru secţiile de terapie intensivă, medici infecţionişti care să dea tratamentul inclusiv în secţiile exterioare, astfel încât să asigurăm necesarul de personal pentru toate unităţile la întreaga capacitate. Ştiţi foarte bine că în Bucureşti am luat decizia la Spitalul Ilfov să fie spital Covid, Spitalul Witting CFR 1 să fie spital Covid, deja de ieri seară a început să primească pacienţi, Ilfov primeşte pacienţi”, a precizat Ludovic Orban.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.