Camera Deputaţilor a adoptat luni, decizional, un proiect de lege iniţiat de PSD care prevede că sectorul de construire a navelor este introdus în categoria locurilor de muncă în condiţii speciale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare completarea unui articol din Legea 263/2010, în sensul introducerii unei noi categorii de activităţi considerate locuri de muncă în condiţii speciale, precum şi instituirea unei noi excepţii de la art.55 alin.(1) lit.b), prin stabilirea condiţiilor de pensionare pentru limită de vârstă pentru persoanele care au lucrat în sectorul de construcţii de nave, desfăşurând următoarele activităţi specifice: control nedistructiv cu radiaţii ionizate, izolare cu vată minerală, galvanizare, sablare/zincare, vopsitorie, sudură, montare/demontare schele, lăcătuşerie montaj, tubulatură montaj, polizare montaj, mecanică montaj şi electrică montaj.

Potrivit unui amendament admis din raportul de adoptare emis de Comisia pentru muncă, „în sensul prezentei legi, locurile de muncă în condiţii speciale sunt cele din: sectorul construcţii nave, pentru personalul care îşi desfăşoară activitatea în următoarele activităţi specifice: control nedistructiv cu radiaţii ionizante, izolare cu vată minerală, galvanizare, sablare/zincare, vopsitorie, sudură, montare/ demontare schele, lăcătuşerie montaj, tubulatură montaj, polizare montaj, mecanică montaj, electrică montaj”.

Un alt amendament admis arată că: „Este asimilată stagiului de cotizare în condiţii speciale de muncă, prevăzut la alin.(1) lit.h), perioada anterioară datei de 1 aprilie 2001 în care personalul din sectorul construcţii nave a desfăşurat activităţi la locuri de muncă încadrate conform legislaţiei anterioare în grupa I de muncă”.

Iniţiativa legislativă a fost adoptată pe 5 mai de Senat, ca prim for sesizat, Camera Deputaţilor a adoptat-o decizional, astfel proiectul merge la promulgare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.