Comitetul de Evaluarea Situaţiilor de Urgenţă al Organizaţiei Mondilae a Sănătăţii (OMS) urmează să se reunească săptămâna aceasta, la şase luni după ce a declarat epidemia noului coronavirus o urgenţă de sănătate publică internaţională, a anunţat luni directorul general al organizaţiei, doctorul Tedros Adhanom Ghebreyesus, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Joi se împlinesc şase luni de la declararea de către OMS a covid-19 drept o urgenţă de sănătate publică de amploare internaţională”, a declarat într-o conferinţă de presă virtuală Tedros Adhanom Ghebreyesus.

La acel moment - la 30 ianuarie 2020 -, ”existau cel puţin 100 de cazuri în afara Chinei şi nu existau morţi” în afara acestei ţări, a amintit el.

De atunci, pandemia a infectat peste 19 milioane de oameni şi a ucis aproape 650.000 de persoane în lume.

Potrivit reglementărilor sanitare internaţionale, OMS are obligaţia să se reunească din nou.

”Voi convoca din nou Comitetul, săptămâna aceasta, pentru a reevalua pandemia şi a mă sfătui în consecinţă”, a anunţar dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, care nu are nicio îndoială că urgenţa internaţională va fi menţinută.

”În cursul ultimelor şase luni, OMS a muncit fără încetare pentru a susţine ţările în răspunsul lor faţă de virus. Sunt nemaipoment de mândru de organizaţia noastră”, a declarat directorul OMS, apărându-i bilanţul.

Tedros Adhanom Ghebreyesus a subliniat că OMS a reacţionat în zilele de după primele cazuri de covid-19.

Enumerând diversele măsuri adoptate de această agenţie ONU, el a salutat o ”muncă incredibilă”.

”Însă avem încă un drum lung şi dificil înaintea noastră”, a avertizat directorul OMS.

OMS a fost criticată dur din cauză că a întârziat să decreteze starea de urgenţă, în contextul în care noul coronavirus a fost semnalat pentru prima oară la sfârşitul lui decembrie în China.

Statele Unite - care au acuzat OMS de faptul că este o ”marionetă” în mâna China şi că a  fost ”cumpărată” de Beijing - au lansat în mod oficial, în iulie, procesul retragerii lor din instituţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.