Poliţia a folosit grenade asurzitoare şi gaze cu piper împotriva unor manifestanţi la Seattle, care se alătură mişcării lansate la Portland împotriva rasismului şi, de-acum, desfăşurării unor agenţi federali, ordonată de către Donald Trump, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În paralel, ciocniri între manifestanţi şi poliţişti au marcat, din nou, de vineri şi până sâmbătă, oraşul Portland, în Oregon, teatrul de aproape două luni al acestor adunări.

Însă la Seattle, în statul Washington, noaptea de sâmbătă spre duminică a fost deosbit de agitată, prin această replică a poliţiei faţă de o încercare a manifestanţilor de a declanşa un incendiu în faţa unui centru de detenţie pentru minori.

Unii dintre manifestanţi au încercat să se protejeze de gaze cu umbrele, potrivit unui jurnalist AFP de la faţa locului, care a fost de asemenea martoul unor detonări.

Potrivit publicaţiei Seattle Times, 16 persoane au fost arestate.

La Portland, epicentrul protestului, manifestanţi au încercat să doboare la pământ o barieră în faţa sediului tribunalului federal, a constatat o junalistă AFP.

Forţele de ordine au replicat cu tiruri abundente de gaze lacrimogene şi a dispersat mulţumea.

Mişcarea din acest oraş din nord-vestul Statelor Unite a început, la fel ca în alte părţi ale ţării, după moartea, la sfârşitul lui mai, a afroamericanului George Floyd sub genunchiul unui poliţist alb, la Minneapolis.

Ea s-a amplificat după sosirea, la jumătatea lui iulie, a unor poliţişti federali trimişi de Trump la Portland.

În numeroase înregistrări video publicate pe reţele de socializare, agenţi - purtând ţinută paramilitară şi fără ecusoane de identificare - sunt surprinşi folosind vehicule banalizate cu scopul de a aresta manifestanţi, alimentând furia contestării.

O anchetă oficială a fost deschisă joi, de către Departamentul Justiţiei, cu privire la acţiunea foarte controversată a poliţiştilor federali la faţa locului.

Preşedintele Donald Trump - care se află în campanie în vederea unei realegeri în noiembrie pe tema restabilirii ”ordinii” - a anunţat miercuri o consolidare a efectivelor agenţilor federali la Chicago şi în alte oraşe, în urma unei creşteri a infracţionalităţii şi atacurilor armate.

INCIDENT LA LOUISVILLE

Trei persoane au fost rănite uşor, sâmbătă, cu arme de foc, în marja unei manifetsaţii antirasiste la Louisville, în Kentucky, potrivit presei americane.

Poliţia a evocat însă circumstanţe ”accidentale”.

Activişti de culoare din cadrul grupării NFAC, puternic înarmaţi, au protestat la Louisville faţă de moartea lui Breonna Taylor, o femeie de culoare ucisă de poliţie în apartamentul său.

Însă poliţia a fost desfăşurată în vederea evitării oricărui acroşaj cu contramanifestanţi albi din cadrul unei grupări conservatoare, de asemenea înarmaţi.

La Portland, în noaptea de vineri spre sâmbără, în afară de tensiuni, manifestaţii au avut loc într-o atmosferă destinsă, iar manifestanţi au cântat la instrumente de percuţie şi au tras focuri de artificii, în aplauzele mulţimii.

Unii dintre manifestanţi s-au adunat, înainte de cădera nopţii, în faţa unui memorial dedicat persoanelor de culoare moarte în violenţe poliţiste.

”Este incredibil că vin atât de multe persoane, aşadar vreau să fiu doar o voce în plus”, a declarat Sean Robinson, un manager IT. ”Iar celălalt mesaj pe care-l transmit este că vieţile persoanelor de culoare contează”.

Un informatician în vârstă de 31 de ani, Daniel Douglas, poartă un rucsac pe care a scris ”Federalii, afară, acum!”.

”Nu vrem ca federalii veniţi din afara oraşului nostru să ne ocupe oraşul şi să ne terorizeze comunităţile”, a denunţat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.