Mii de manifestanţi s-au adunat la Ierusalim, în faţa reşedinţei premierului israelian Benjamin Netanyahu, inculpat de corupţie, pentru a-i cere demisia şi a-i prezenta revendicările lor, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Manifestaţii împotriva lui Netanyahu s-au multiplicat în ultimele săptămâni, care denunţă ”corupţia Guvernului”, şi au degenrat uneori în confruntări violente cu poliţia.

La ultimele manifestaţii, poliţia a dispersat protestatri cu tunuri cu apă, rănind mai mulţi manifestanţi.

Protestatarii denunţă totodată proasta gestiionare a pandemiei covid-19 a lui Netanyahu şi ”atacurile sale împotriva democraţiei”.

”Corupţilor, ne-am săturat de voi!”, ”Rupţilor (de realitate), ne-am săturat de voi!”, ”Unde sunt morala, valorile? Ce risipă!”, scria sâmbără seara pe banderola agitate de manifestanţi.

Protestatarii cer demisia lui Benjamin Netanyahu, inculpat de corupţie, fraudă şi abuz de încredere în trei dosare.

Ei denunţă de asemenea o lege aprobată săptămâna aceasta, care acordă Guvernului puteri speciale în lupta împotriva covid-19 - până în iunie 2921 - şi limitează controlul Parlamentului asupra Executivului.

Pentru prima oară, câteva sute de manifestanţi s-au adunat sâmbătă seara în faţa reşedinţei lui Netanyahu din oraşul de coastă Caesarea.

La fel ca săptămânile trecute, alte câteva mii de israelieni au manifestat la TelAviv şi în alte oraşe din ţară în semn de protest faţă de gestionarea sanitară şi economică a crizei de către Guvern, denunţată adesea drept ”imprevizibilă”.

După ce a reuşit să oprească răspândirea epidemiei în martie şi aprilie, Israelul se află în prezent între ţările în care aceasta accelerează cel mai rapid.

Guvernul este criticat dur din această cauză, acuzat de faptul că a redeschis prea repede economia şi că este incapabil să ia măsuri coerente pentru a încetini contaminarea.

Israelul a înregistrat în mod oficial peste 60.000 de contaminări cu noul coronavirus şi 455 de morţi din cauza covid-19.

Peste 1.000 de cazuri se raportează zilnic în ultima perioadă.

Nemulţumirea socială vizează de asemenea partea economică a crizei covid-19.

Numeroşi israelieni aflaţi în şomaj sau cu mijloace de subzistenţă reduse acuză Guvernul Netanyahu că nu face suficient pentru a le veni în ajutor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.