ONU avertizează împotriva unei ”folosiri disproporţionate” a forţei împotriva manifestanţilor împotriva rasismului în oraşe din Statele Unite şi este îngrijorată de eventuale ”detenţii arbitrare”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Manifestaţii paşnice desfăşurate în oraşe în Statele Unite, precum Portland, trebuie să poată continua”, a subliniat vineri, într-o conferinţă de presă virtuală, o purtătoare de cuvânt a Înaltului Comisariat ONU pentru Drepturile Omului Elizabeth Throssel.

Manifestanţi care protestează şi jurnalişti care acoperă manifestaţia este necesar să o facă fără să rişte ”arestări sau detenţia arbitrare şi fără să fie supuşi unei folosiri disproporţionate a forţei”, a subliniat ea.

O anchetă oficială a fost deschisă joi de către Departamentul american al Justiţiei cu privire la acţiunea controversată a unor poliţişti federali trimişi de preşedintele Donald Trump la Portland (nord-vest), unde ciocniri au loc noaptea între forţe de ordine şi manifestanţi împotriva rasismului.

Numeroase înregistrări video postate pe reţele de socializare de o săptămână îi surprind pe aceşti federali, care poartă uniformă paramilitară şi fără ecusoane de identificare, ţâşnind din vehicule banalizate şi arestând manifestanţi.

”Autorităţile trebuie să garanteze că forţele de securitate federale şi locale sunt în mod clar identificate şi folosesc forţa numai atunci când este necesar şi în conformitate cu normele internaţionale”, a îndemnat Throssel.

Mişcarea a început de mai bine de 50 de zile, la fel ca în alte oraşe din ţară, după uciderea afroamericanului George Floyd, asfixiat la sfârşitul lui mai, la Minneapolis, cu genunchiul, de către un poliţist alb.

Preşedintele american Donald Trump a ordonat să se desfăşoare agenţi federali în mai multe oraşe, inclusiv la Chicago, cu scopul de a stabili ”ordinea”, ceea ce a declaşat un val de proteste în rândul democraţilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.