Grecii au răspuns, vineri, conversiei catedralei Sfânta Sofia din Istanbul în moschee cu rugăciuni şi steaguri coborâte în bernă, considerând-o zi de doliu pentru ortodoxie, relatează site-ul keeptalkinggreece.com.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Clopotele bisericilor au bătut în toate lăcaşurile de cult din Grecia, vineri, când mai multe mii de musulmani s-au adunat în jurul fostei bazilici Sfânta Sofia pentru a lua parte, în prezenţa preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, la prima rugăciune de la transformarea în moschee a acestui edificiu emblematic din Istanbul.

Arhiepiscopul Atenei şi al Greciei, Ieronymos, a spus că transformarea leagănului Ortodoxiei Greceşti este „un sacrilegiu”. 

El a descris 24 iulie ca „zi de doliu” pentru Ortodoxia Greacă şi pentru grecii din întreaga lume şi le-a cerut oamenilor să participe la liturghia obişnuită de vineri de la Catedrala din Atena, la ora 20.00.

El i-a chemat pe toţi să se roage pentru sprijinirea naţiunii.

Ieronymos a fost dezamăgit de reacţia comunităţii internaţionale, care nu a fost suficient de puternică.

„Sunt profund îndurerat de faptul că puterile din această lume, cel puţin majoritatea lor, se ascund după deget sau, mai degrabă, în spatele planurilor geopolitice şi geostrategice”, a declarat arhiepiscopul pentru agenţia de stat Amna.

Purtătorul de cuvânt al guvernului grec a spus că transformarea catedralei Sfânta Sofia din muzeu în moschee este „un adevărat şoc pentru creştinii din întreaga lume”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.