Statele Unite acuză Rusia de faptul că a testat o armă care ar putea să fie folosită pentru a distruge sateliţi în spaţiu şi îşi exprimă îngrijorarea faţă de o ameninţare ”reală, gravă şi tot mai mare”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comandamentul Spaţial american ”are dovezi” că Moscova a ”efectuat un test nedistrugător al unei arme anti-satelit în spaţiu” miercurea trecută, la 15 iulie, a acuzat joi, într-un comunicat, Comandamentul.

”Testul de săptămâna trecută este un nou exemplu al faptului că ameninţările la adresa instalaţiilor spaţiale ale Statelor Unite şi aliaţilor săi sunt reale, grave şi tot mai mari ”, acuză Space Command.

”Acest lucru este inaccetabil”, a denunţat într-un mesaj pe Twitter negociatorul american în dezarmare Marshall Billingslea.

Marshall Billingslea consideră că aceasta este o ”problemă gravă” şianunţă că urmează să fie discutată săptămâna viitoare la Viena, în cadrul unor negocieri vizând înlocuirea Tratatului bilateral americano-rus New START privind imitarea numărului focoaselor nucleare.

Sistemul folosit în testul de săptămâna trecută este sistemul faţă de care Space Command şi-a exprimat îngrijorarea anul acesta, după ce Rusia a efectuat manevre în apropierea unui satelit aparţinând Guvernului american, precizează generalul Jay Raymond, comandantul Forţelor Spaţiale americane.

”Este vorba despre o nouă probă a eforturilor constante ale Rusiei de a dezvolta şi de a testa sisteme în spaţiu, în acord cu doctrina militară a Kremlinului de a recurge la armament care să ţină sub ameninţare instalaţiile Statelor Unite şi ale aliaţilor lor”, a subliniat generalul, citat în acest comunicat.

”Acest eveniment pune în lumină pledoaria ipocrită a Rusiei în favoarea controlului armamentului în spaţiu”, denunţă un oficial de rang înalt de la Departamentul de Stat, însărcinat cu controlul armamentului, Christopher Ford.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.