Preşedintele Consiliului European Charles Michel a apărat joi, în Parlamentul European (PE), atât acordul încheiat de Cei 27 privind planul relansării economice europene post-corobavirus, cât şi bugetul pe termen lung al UE, apreciind că este vorba despre ”un semnal de încredere, robusteţe şi soliditate”, spre deosebire de preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen, care a subliniat că tăierile la buget în vederea acceptării planului sunt ”greu de înghiţit”, relatează Belga.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am început prin a spune că acordul Consiliului European a adus lumină la capătul tunelului. Însă odată cu lumina vine şi umbra. Iar în acest caz umbra se prezintă sub forma unui buget UE foarte slab pe termen lung”, a declarat preşedinta CE.

”Trebuie să ne amintim că obiectivul final al acestui proiect european are mai multă importanţă decât tăierea lui. Da, am reuşit să evităm tăieri şi mai importante, aşa cum cereau anumite ţări, însă acest plan de relansare este cu toate acestea o pilulă greu de înghiţit şi ştiu că gândiţi acelaşi lucru”., a declarat von de Leyen.

”Însă şi în acest caz trebuie să facem un pas înapoi şi să ne uităm de unde venim”, a continuat germanca, subliniind că însumând planul relansării şi bugetul plurianual aferent perioadei 2021-2027, UE dispune de o ”forţă de lovitură financiară fără precedent”, de 1.800 de miliarde de euro.

Reacţia lui Leyen intervine la 48 de ore după zâmbetele şi îmbrăţişările de după acord. În vederea obţinerii acordului celor 27, bugetul UE a fost redus cu 20 de miliarde de euro.

Charles Michel şi-a exprimat, cu doar câteva minute înaintea sa,  satisfacţia faţă de acest acord, obţinut cu greu, după patu zile şi patru nopţi de negocieri, care le permite europenilor să-şi ”înnoiască pe o perioadă de 30 de ani jurămintele de căsătorie”.

”Unitatea europeană este cea care s-a afirmat”, a adăugat el.

”Europa este prezentă, Europa este solidă, Eurpa este în picioare”, a apreciat belgianul.

Parlamentul European urma să se pronunţe prin vot, joi, în urma unei dezbateri, asupra unui proiect de rezoluţie privind acordul Celor 27.

Însă abia în toamnă urmează să se pronunţe PE asupa bugetului pe termen lung al UE, în valoare de 1.074 de euro, pe care-l poate fie aproba, fie respinge.

PE nu are însă prerogative de acest fel în privinţa planului relansării economice europene post-coronavirus, în valoare de 750 de miliarde de euro, ataşat bugetului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.