Antreprenorul Octavian Bădescu, iniţiatorul mişcării #hailatreaba, trage un semnal de alarmă asupra intenţiei extrem de mici a românilor de a merge la vot, la alegerile locale din toamnă. El spune că, potrivit ultimelor sondaje de opinie, frica de coronavirus şi neȋncrederea ȋn partidele politice actuale ȋi vor ţine pe oameni ȋn case, iar aceasta reprezintă un pericol la adresa democraţiei din ţara noastră.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Tot ceea ce vedem ȋn media de câteva luni – declaraţiile apocaliptice ale politicienilor şi ale autorităţilor – nu face altceva decât să inducă o frică paralizantă românilor. Cele mai utilizate cuvinte din ultima perioadă au fost “covid”, “spitale”, “testare”, “măşti”, “distanţare” şi este o paradigmă din care avem nevoie să ieşim pentru a putea reconstrui. Psihologii şi psihiatrii spun că oamenii au devenit depresivi şi anxioşi. Bolnavii cronici se tem să meargă la spital pentru tratamente şi intervenţii. Pe lângă frica de infectare, avem de-a face şi cu o neȋncredere ȋn capacitatea autorităţilor de a ne asigura corectitudine şi condiţii sigure la urne. Ȋn aceste condiţii, dacă nu se schimbă abordarea şi comunicarea instituţiilor şi decidenţilor, majoritatea oamenilor va prefera să stea acasă şi să nu voteze la alegerile locale. Ori asta este o ameninţare gravă la adresa democraţiei din România”, afirmă Octavian Bădescu.

Bădescu susţine că neȋncrederea oamenilor ȋn partidele politice, cu precadere ȋn cele care au dominat scena politică ȋn ultimii ani - PSD si PNL, reprezintă un alt motiv pentru care există riscul unei prezenţe scăzute la alegerile din toamnă.

“Ȋn 2016, au mers la urne puţin peste 30% dintre bucureştenii cu drept de vot, deşi atunci opţiunile au fost mai multe decât vor fi anul acesta, iar unii dintre candidaţi - figuri noi pe scena politică. Dacă stăm să analizăm, ȋn 2020, şi-au anunţat intenţia de a candida la Primăria Capitalei numai 3-4 persoane, dintre care doar reprezentanţii partidelor din Parlament sunt promovaţi intensiv ȋn presă. Ambii au mai candidat şi ȋn trecut. Cei din partidele nou apărute şi candidaţii independenţi sunt descurajaţi inclusiv procedural să intre ȋn cursă şi, chiar dacă o fac, mesajele lor au şanse reduse de a ajunge la alegători. Aţi văzut ȋn sondajele recente că oamenii nu mai au ȋncredere ȋn cele două partide, ambele sunt cotate mai jos decât erau cu câteva luni ȋn urmă. Ȋn aceste condiţii, este evident că pe 27 septembrie ne putem aştepta la o prezenţă şi mai mică decât ȋn 2016.

Cine are de câştigat din această situaţie? Chiar cei pe care majoritatea alegătorilor nu ȋi mai doreşte prezenţi ȋn administraţia locală şi centrală. Este ştiut faptul că electoratul captiv al acestora, care nu depăşeşte 10-15% din totalul cetăţenilor cu drept de vot, se mobilizează ȋn orice condiţii şi că asta le aduce, de fiecare dată, victoria”, completează antreprenorul.

Octavian Bădescu, care ȋn urmă cu două luni şi-a anunţat intenţia de a candida pentru fotoliul de Primar al Capitalei, face un apel către bucureşteni să meargă ȋn toamnă la vot, pentru a-i sancţiona pe cei care i-au dezamăgit ȋn ultimii ani şi pentru a da o şansă independenţilor şi candidaţilor partidelor nou apărute.

“Anul acesta, clasa politică, aleşii centrali şi locali ne-au dezmăgit. Partide ȋncă relevante au cei mai slabi lideri, ca popularitate, carismă şi prestanţă, din ultimii 30 de ani. Ȋn ultimele şase luni, ne-au ȋncălcat drepturi esenţiale, au ȋncălcat Constituţia ţării, ne-au manipulat şi ne-au pus ȋn pericol libertatea şi sănătatea. A venit momentul să spunem “stop!” Nu putem sta ȋn case pe 27 septembrie şi pe 6 decembrie. Cu o mască sau două, trei, cu mănuşi, cu distanţare şi orice vă mai face pe dumneavoastră să vă simţiţi ȋn siguranţă, mergeţi cu ȋntreaga familie, cu prietenii şi votaţi cu oricine, dar nu cu cei care au fost, până acum, ȋn zonele de putere şi care au sărăcit practic oamenii. La ora 7 dimineaţa, bucureştenii vor avea la dispoziţie 1,8 mil. voturi, neutilizabile după ora 9 seara. Vom avea 14 ore din cele cca. 35.000 dintre cele două cicluri electorale pentru a “ȋntoarce brazda” şi a da un puternic semnal chiar din Capitala ţării. Dacă vrem o schimbare ȋn bine, este vremea să ȋncepem să facem lucrurile altfel”, ȋncheie Octavian Bădescu.

******************************************************************************

Octavian Bădescu este antreprenor în sectorul serviciilor şi investitor, actualmente proprietar al companiei de consultanţă imobiliară Freedom Group. Ȋn 2007, a fondat Sameday Courier, prima companie de curierat din România, listată la bursă, apoi a activat ȋn domeniul imobiliar. S-a implicat ȋn proiecte sociale, precum cele ale comunităţii RBL. Susţinător al unei pieţe libere şi al libertăţii în ansamblu, în luna martie 2020, ca reacţie la abordarea politică ȋn pandemia COVID-19, Octavian Bădescu a demarat iniţiativa online #hailatreaba şi a trimis conducerii statului o scrisoare deschisă, reunind vocile a peste 1.000 de persoane din toate mediile sociale, ce preţuiesc libertatea individuală.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.