Tribunalul din Hamburg l-a condamnat joi la doi ani de închisoare - cu suspendare - pe un fost gardian de lagăr nazist în vârstă de 93 de ani, cuprivire la complicitate la mii de crime comise la Stutthof, în Polonia, în 1944 şi 1945, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acuzatul Bruno Dey "este găsit vinovat de complicitate în 5.232 de crime şi tentative de crime”, a declarat preşedinta completului Anne Meier-Göring, la finalul procesului - probabil unul dintre ultimele cu privire la atromncităţile comise în al Trilea Reich.

”A fost rău, A fost o nedreptate teribilă. Nu ar fi trebuit să participaţi la Stutthof”, i-a spus judecătoarea. ”Vă consideraţi un observator. Însă sunteţi un susţinător al acestui infern creat de om”, i-a spus ea.

Nonagenarul, în vârstă de 17 ani şi 18 ani la momentul faptelor, a fost judecat în baza legislaţiei cu privire la minori.

Parchetul a cerut să fie condamnat la trei ani de închisoare, iar apărarea abandonarea procedurilor.

PĂSTRAREA DEMNITĂŢII UMANE

Bruno Dey, care a compărut la audieri în fotoliul cu rotile şi însoţit de rude, a servit din august 1944 în aprilie 1945 în lagărul de concentrare Stutthof, în nordul Poloniei.

În total, aproximativ 65.000 de oameni, în principal evrei din ţările baltice şi Polonia au fost ucişi în lagăr, executaţi cu un glonţ în ceafă, gazaţi cu zykon B, spânzuraţi. Sau au murit de frig, epidemii şi din cauza muncii forţate.

Acuzatul, aflat în post într-unul dintre turnurile de pază ale lagărului, avea sarcina să împiedice orice revoltă sau evadare.

Îl face acest lucru vinovat? El spune că nu. Nu a ”făcut în mod direct niciodată rău nimănui”. Niciodată nu s-a ”oferit ca voluntar să intre în SS sau să servească într-un lagăr al morţii”, ci n-a avut de ales decât să accepte repartizarea, a declarat el.

”Nu ar fi trebuit să urmaţi un ordin criminal şi în niciun caz să-l invocaţi” în apărarea dumneavoastră, i-a spus judecătoarea.

Avocatul său a pledat pentru clemenţă, apreciind că este dificil să te aştepţi de la un adolescent de 17 ani să se delimiteze şi să ceară să fie transferat, ceea ce ar fi însemnat să fie trimis pe frontul de est.

”A servi într-un lagăr de concentrare nu era, la acea vreme, considerată o crimă”, a mai pledat Stefan Waterkamp.

Acest argument a fost respins în mod clar de judecătoare. ”În realitate, mesajul acestui proces este următorul: trebuie să veghezi la demnitatea umană cu orice preţ. Da, şi dacă preţul de plătit este propria securitate”, a subliniat ea.

ULTIMUL PROCES?

Bruno Dey, care a fost o scurtă perioadă de timp prizonier de război după 1945, nu a fost nicidată îngrijorat ulterior. El a trăit la Hamburg, a fost brutar, şofer de camion şi portar, şi-a întemeiat o familie.

El a prezentat luni scuze ”celor care au trecut ptin acest infern al nebuniei”, dând asigurări că a conştientizat în mod real, în cele nouă luni ale procesului şi prin cele 40 de mărturii, ”întreaga amploare a cruzimii” actelor comise la Stutthof.

La 75 de ani de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, acest proces ar putea fi ultimul de acest fel, din cauza vârstei înaintate a protagoniştilor.

Tribunalul de la Wuppertal a anunţat săptămâna trecută inculparea altui fost gardian de la Stutthof, în vârstă de 95 de ani, acuzat de asemenea de complicitate la crime. Organizarea acestui proces este departe de a fi sigură.

Aproximativ 30 de alte proceduri sunt în curs, potrivit presei germane.

Germania a judecat şi condamnat în ultimii ani mai mulţi foşti membri SS şi a lărgit la gardieni de lagăr capătul de acuzaţie de complicitate la crimă, ceea ce ilustrează o severitate sporită, în pofida faptului că este considerată tardivă de către victime, a justiţiei.

Cazul cel mai emblematic a fost condamnarea la cinci ani de închisoare a fostului gardian de la lagărul de exterminare de la Sobibor John Demjanjuk, în 2011. Condamnatul a murit în anul următor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.