Cea de-a 15-a ediţie a Festivalului de Teatru Tânăr Ideo Ideis, desfăşurată în perioada 5 - 9 august, în nouă oraşe din ţară. Pe lângă Alexandria, locul în care a luat naştere iniţiativa, anul acesta se adaugă pe hartă Bucureşti, Baia Mare, Botoşani, Buzău, Câmpina, Roman, Sibiu şi Timişoara, anunţă organizatorii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Contextul neobişnuit al acestui an a lansat o provocare pentru organizatori care au fost motivaţi să găsească soluţii inovative prin care experienţa de învăţare să rămână autentică, în acelaşi timp prioritizând siguranţa şi sănătatea participanţilor. 

Festivalul ia o formă nouă: anul acesta, tinerii din trupele de teatru şi participanţii individuali nu se vor mai întâlni cu toţii la Alexandria, ci vor primi în oraşele lor capsulele Ideo Ideis - nouă echipe formate din doi traineri şi un mentor. În plus, în fiecare oraş va exista o mini-redacţie, formată din adolescenţi, care va documenta întâlnirea comunităţii lor cu festivalul.

Toate întâlnirile se vor întâmpla în aer liber, respectând regulile de distanţare socială şi tot setul de norme de protecţie reglementat de autorităţi. În cazul în care contextul o va cere, organizatorii sunt pregătiţi să mute activităţile în mediul online.

Peste 200 de adolescenţi vor participa, în 4 din cele 5 zile de festival, la Atelierele de Teatru Tânăr şi Atelierele de Măiestrie (dans sau film), coordonate de trainerii asignaţi fiecărui oraş, toţi actori deja confirmaţi pe scena de teatru din România sau profesionişti consacraţi în film şi dans contemporan. Activitatea celor două tipuri de ateliere intensive are rolul de a dezvolta abilităţile creative ale participanţilor, într-un context complet de lucru şi învăţare.

În plus, adolescenţii vor petrece două zile în compania unuia dintre cei nouă mentori ai festivalului. Împreună, vor lua parte la un schimb de know-how intergeneraţional, în care prim-planul aparţine artei şi îndrumării într-un sens cultural mai larg. Adolescenţii sunt inspiraţi de întâlnirile surprinzătoare cu oameni atât de cunoscuţi în domeniile pe care ei le iubesc, reuşind în acelaşi timp să păstreze o punte de dialog între generaţii care continuă să surprindă an de an.

"Particip deja de ani de zile la festivalul Ideo Ideis. Lucrul care leagă cel mai bine experienţele de fiecare an este unul singur: nevoia tinerilor de a fi ascultaţi. Este trist faptul că nici până în ziua de azi nu lăsăm loc celor care se confruntă cu cea mai grea perioadă a vieţii lor: adolescenţa. Dacă am putea să realizăm că această perioadă din vieţile lor nu este doar cea mai grea, dar şi cea mai hotărâtoare, probabil am putea lăsa pe mâna generaţiilor viitoare responsabilităţile la care acum nu suntem în stare să renunţăm", a declarat István Téglás, unul din mentorii de ediţiei 15 şi trainer la festival în ultimii ani.

Componenţa capsulelor Ideo Ideis este următoarea: Alexandria - Raluca Zetu, Denis Bolborea, Vladimir Purdel, Mircea Postelnicu, Andreea Grămoşteanu şi Cosmina Stratan; Bucureşti - Ana Covalciuc, Nicolae Constantin Tănase şi Dana Rogoz; Baia Mare - Sânziana Tarţa, Daniel Dragomir şi Pavel Bartoş; Botoşani - Alex Bogdan, Filip Stoica şi István Téglás; Buzău - Gabi Costin, Vava Ştefănescu şi Alex Papadopol; Câmpina - Sorina Ştefănescu, Ioana Marchidan şi Maria Obretin; Roman - Iulia Samson, Cristian Pascariu şi Mirela Zeţa; Sibiu - Sabina Brânduşe, Ruxandra Ghiţescu şi Tudor Chirilă; Timişoara - Mihai Prejban, Matei Lucaci Grunberg şi Judith State.

Actorii Maria Obretin, István Téglás şi Mirela Zeţa sunt pentru prima oară anul acesta mentori la Ideo Ideis, în timp ce Alexandru Papadopol şi Pavel Bartoş sunt deja veterani, iar Tudor Chirilă, Dana Rogoz, Judith State, Cosmina Stratan şi Andreea Grămoşteanu s-au alăturat anul trecut familiei de mentori a festivalului.

Tot anul acesta, pentru ediţia aniversară a Festivalului de Teatru Tânăr, va fi organizat un program de jurnalism comunitar pentru adolescenţi. Aproape 30 de tineri au fost selectaţi să facă parte din mini-redacţiile Ideo Ideis care vor documenta poveşti din oraşul lor la întâlnirea cu festivalul şi vor redacta tradiţionala gazetă Colaj. Activitatea mini-redacţiilor va fi coordonată de Iulia Dromereschi, creatoarea conceptului media.hub - ea şi alţi traineri se vor asigura că adolescenţii primesc recomandări şi mentorat pe parcursul elaborării materialelor de documentare.

Toate detaliile despre evenimentele speciale, precum şi programul complet al festivalului vor fi publicate curând.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.