Combatanţi islamişti din nord-estul Nigeriei au executat patru lucrători umanitari şi un ofiţer n domeniul securităţii, arată o înregistrare video consultată de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Organizaţiile nonguvernamentale Comitetul Internaţional de Salvare (IRC) şi Acţiune împotriva Foametei au confirmat într-un comunicat execuţiile colegilor lor şi altor lucrători  umanitari.

Cele două ONG-uri au condamnat aceste fapte.

O înregistrare video în care ostaticii îşi spun identitatea a fost difuzată luna trecută de către combatanţii islamişti.

Aceste execuţii subliniază riscul cu care se confruntă lucrătorii umanitari în regiune, teatrul de zece ani al unui conflict cu gruparea Boko Haram, aliata regională a grupării jihadiste Statul Islamic (SI), care a provocat una dintre cele mai grave crize umanitare din lume.

ATAC AMERICAN VIZÂND STATUL ISLAMIC ÎN SOMALIA

Pe de altă parte, Statele Unite au anunţat miercuri că au efectuat un atac aerian în Somalia împotriva grupării Statul Islamic (SI), care a atacat armata somaleză, şi în care au fost ucişi şapte jihadişti, relatează AFP.

La momentul atacului, în apropiere de Bossasso, la Golful Aden, militarii americani ”se aflau în zonă pentru a consilia şi asista forţele somaleze şi partenere”, a precizat într-un comunicat Comandamentul Militar american în Africa (AFRICOM).

În atac au fost ucişi şapte  jihadişti, precizează Africom, adăugând că, din câte ştie, niciun civil nu a fost ucis sau rănit.

SI, o grupare foarte modestă în Somalia în comparaţie cu membrii shebab, afiliaţi Al-Qaida, este activă în regiunea Puntland, în nordul Somaliei, unde combatanţi au înfiinţat tabere de antrenament şi depozite de armament care provin din Yemenul vecin.

Al-Shabaab constituie principala grupare islamistă radicală din Somalia, în Cornul Africii. Gruparea a jurat credinţă Al-Qaida, organizaţie în care au intrat în mod oficial în 2012. Însă aproximativ 200 dintre membrii grupării au dezertat, ulterior, la gruparea jihadistă Statul Islamic.

Ultima operaţiune Africom împotriva SI a avut loc în octombrie 2019.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.